Coșmarul trăit de pacienții cu HIV

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din nou victime. Cine răspunde de viața lor?

Coșmarul trăit de pacienții cu HIV

Sănătate 20 August 2014 / 00:00 512 accesări

Viața pacienților cu HIV din multe județe ale țării atârnă, din nou, de un fir de ață. De peste o săptămână, cei peste 2.000 de pacienți care își primesc medicația la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” trăiesc un adevărat coșmar, pentru că tratamentul de care depinde viața lor nu mai este asigurat - este semnalul de alarmă tras de reprezentanți ai Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), într-un comunicat. Este o stare de fapt pe care UNOPA nu o semnalează pentru prima dată. Luna trecută a mai fost o întrerupere de tratament la același spital, Ministerul Sănătății (MS) găsind cu greu atunci bani pentru doar două săptămâni de tratament. ”În aceeași situație se găsesc acum și pacienții din Vrancea, iar în ultima lună au fost întreruperi de tratament în mai multe județe, printre care Cluj, Galați, Sibiu, Olt etc.”, potrivit UNOPA. Nu demult, și pacienți constănțeni au trecut prin aceleași emoții. Oamenii erau îngroziți de ceea ce va urma. Își numărau zilele și se rugau bunului Dumnezeu ca problema să le fie rezolvată cât mai repede, astfel încât viața lor, așa cum este ea, să continue. Din fericire, tratamentele au fost întrerupte doar câteva zile. Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Constanța, dr. Stela Halichidis, urma să le dea vestea cea bună. S-au găsit bani pentru tratamente, vor fi luate medicamentele necesare. Acum, de la Constanța nu este niciun semnal negativ.

LIPSA ALOCĂRILOR BUGETARE În opinia lor, cauza acestei situații este lipsa alocărilor bugetare pentru Programul Național de Tratament HIV/SIDA de către Guvernul României. ”Bugetul alocat programului s-a terminat în iulie, când toate speranțele spitalelor, medicilor și ale pacienților erau în rectificarea bugetară. Aceasta a întârziat foarte mult, s-a aprobat în Guvern abia în 31 iulie, iar din cauza birocrației, abia în 14 august au plecat de la MS comunicările cu suplimentările de buget pentru spitalele din țară. Toate speranțele au fost înșelate, deși este nevoie de buget pentru minimum 5 luni, s-au găsit fonduri abia pentru o lună”, se arată în comunicatul UNOPA. Institutul ”Matei Balș” și Spitalul din Vrancea au un statut special, fiind în subordinea directă a MS, pentru care nu s-au deblocat de către Ministerul Finanțelor sumele promise la rectificarea bugetară. În consecință, nu au mai putut comanda tratament pentru pacienți.

”E ÎNGROZITOR“ „E îngrozitor să mergi la spital și să ți se spună că nu au tratament să îți dea. Mă sună pacienții disperați, din păcate nu mai știu ce să le spun. (...) problema a devenit una extrem de gravă, pentru că guvernanții nu înțeleg că viața noastră depinde de acest tratament”, a declarat președintele Federației UNOPA, Cristian Roșu. La rândul său, directorul executiv UNOPA, Iulian Petre, susține că a văzut medici care plâng neputincioși în fața disperării pacienților care își cer tratamentul, practic își cer dreptul la viață. ”Situația asta nu mai poate continua așa și sperăm că nu vom mai primi promisiuni deșarte la demersurile noastre. E clar că programul nostru de tratament nu este o prioritate pentru Ministerul Finanțelor, pentru Guvern în general. Știm că MS a făcut toate demersurile posibile pentru a debloca situația, dar se pare că există alte priorități în țara asta decât viața unor oameni. Nu înțeleg cum vede Ministerul Finanțelor situația și de ce nu se găsesc soluții bugetare, dar sperăm că Guvernul va analiza situația și va transmite spitalelor bugetele necesare pentru tot anul”, a declarat directorul executiv UNOPA.

Soluție!

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA solicită totodată Guvernului mutarea imediată a Programului HIV de la MS la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), având în vedere faptul că, până în 2013, lucrurile au mers mult mai bine când erau gestionate de CNAS.



12