La punctul de frontieră cu Ungaria Cenad-Kiszombor sunt deschise, sâmbătă, toate cele trei benzi pe sensul de ieşire din ţară, timpul de aşteptare fiind de circa 40 de minute, relatează Agerpres. "Se lucrează la capacitate maximă, iar dacă va fi nevoie se va suplimenta efectivul de personal. Participanţii la trafic sunt rugaţi să verifice site-ul online al Poliţiei de Frontieră, pentru a se putea reorienta spre puncte vamale cu timpi de aşteptare mai mici, cum este, de exemplu, vama Turnu", a declarat sâmbătă, pentru sursa citată, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Timişoara, Mihaela Leş. Pe banda de intrare din Ungaria, timpul de aşteptare este de 10 minute, la fel ca la punctele de frontieră cu Serbia, de la Jimbolia şi Moraviţa. Aproape 50.000 de persoane au ieşit din ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac II în ultimele 24 de ore, de zece ori mai multe decât în zilele obişnuite, sâmbătă lucrându-se peste capacitatea infrastructurii, pe nouă benzi de ieşire, în timp ce şoferii aşteaptă trei ore în coloane care ajung la cinci kilometri lungime pe autostrada A1. Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Arad au declarat că traficul este foarte intens în punctele de ieşire din ţară din vestul ţării, cele mai aglomerate fiind Nădlac II de pe autostradă şi Nădlac I de pe DN7.
În cazul PTF Nădlac II, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate, pe sensul de ieşire din România, aproape 50.000 de persoane cu peste 15.300 mijloace de transport. Cifra este de zece ori mai mare faţă de o zi obişnuită, astfel că şi măsurile luate sunt speciale, fiind deschise nouă artere de control, peste capacitatea infrastructurii.
Timpul de aşteptare pentru control la Nădlac II este de aproximativ trei ore, iar coloana de maşini de pe autostradă ajunge la cinci kilometri înainte de ieşirea din ţară.
La PTF Nădlac I se aşteaptă 90 de minute pentru control, fiind deschise trei benzi de ieşire. În ultimele 24 de ore, pe aici au părăsit ţara 6.000 de persoane, cu 2.300 de mijloace de transport. De altfel, pe DN 7, pe Valea Mureşului, în judeţul Arad,traficul este foarte intens, circulându-se "bară la bară" pe mai multe segmente de drum. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Matei Filip-Ionuţ, a declarat pentru AGERPRES că principala cauză a aglomerării punctelor de control este plecarea românilor care lucrează în străinătate, după ce au petrecut vacanţa de sărbători alături de familii.
Pentru următoarele zile se estimează că traficul se va menţine la valori ridicate la graniţa cu Ungaria, astfel că autorităţile le recomandă celor care ies din ţară să consulte aplicaţia online de pe site-ul Poliţiei de Frontieră, pentru a vedea care sunt timpii medii de aşteptare în punctele de control.
Peste 230.000 de persoane au tranzitat punctele de frontieră în ultimele 24 de ore, cele mai multe pe sensul de ieşire din ţară, a anunţat, sâmbătă, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF). "În ultimele 24 de ore, prin punctele de trecere ale frontierei au trecut peste 230.500 persoane, cetăţeni români şi străini, dintre care aproximativ 79.700 pe sensul de intrare şi 150.800 pe cel de ieşire din ţară şi peste 59.000 mijloace de transport, dintre care 19.200 pe sensul de intrare şi 39.800 pe sensul de ieşire din ţară", se precizează într-un comunicat al IGPF.
Conform aceleiaşi surse, poliţiştii de frontieră au constatat, în acelaşi interval de timp, 41 de fapte ilegale, dintre care 28 infracţiuni şi 13 contravenţii, săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi de cetăţeni străini. De asemenea, au fost descoperite bunuri nedeclarate care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte de a fi contrafăcute, în valoare totală de peste 10 milioane de lei.
"Nu s-a permis intrarea în ţară a 19 cetăţeni străini care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi, de asemenea, nu s-a permis ieşirea unui număr de 14 cetăţeni români din diferite motive legale", se mai menţionează în comunicat. IGPF reaminteşte că, prin accesarea aplicaţiei on-line "Media timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei deschise traficului internaţional", se pot vizualiza punctele de trecere a frontierei, care sunt marcate în culori diferite, în funcţie de trafic şi timpii de aşteptare. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, ceea ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră unde se înregistrează valori de trafic scăzute.