Coada la DNA e noua coadă la pâine

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După cozile sărăciei de dinainte de '89

Coada la DNA e noua coadă la pâine

Justiție 13 Iunie 2016 / 16:57 1117 accesări

Președintele PSD, Liviu Dragnea: „Românii trebuie să hotărască dacă în loc de alimentare cu apă preferă un denunț ori niște cătușe”

Președintele PSD, Liviu Dragnea: „Românii trebuie să hotărască dacă în loc de alimentare cu apă preferă un denunț ori niște cătușe”

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, după ce procurorii i-au pus sechestru pe avere: „Aşa ceva nu există. N-am casă și n-am maşină, asta este situaţia”

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, după ce procurorii i-au pus sechestru pe avere: „Aşa ceva nu există. N-am casă și n-am maşină, asta este situaţia”

Mai multe persoane așteptau, luni, la coadă, întânirea cu procurorii DNA

Mai multe persoane așteptau, luni, la coadă, întânirea cu procurorii DNA

A fost înghesuială mare, luni dimineață, la DNA București. Pe scările instituției, vreo 10 personalități politice așteptau cuminți să intre pentru a fi luate la întrebări de procurori. Printre cei care și-au început săptămâna la DNA s-au numărat și trei lideri ai PSD, președintele social democraților, Liviu Dragnea, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, și fostul ministru al Economiei Constantin Niţă. Comentând cu umor, politicienii au spus că se stă la coadă la DNA aşa cum se stătea la pâine înainte de '89.

Dacă, înainte de 1989, românii stăteau la coadă pentru o sticlă cu lapte ori pentru o pungă cu tacâm de pui, acum, la vremuri noi, se stă la rând pentru a da cu subsemnatul la DNA. Deși, la prima vedere, pare o glumă, această situație este cât se poate de reală și s-a întâmplat, luni dimineață, când, pe scările DNA s-a format o coadă politicieni, care așteptau să ajungă în fața procurorilor pentru a fi luați la întrebări. Printre cei care așteptau cuminți la rând s-a numărat și președintele PSD, Liviu Dragnea, care urma să fie audiat în dosarul în care e acuzat de instigare la abuz în serviciu alături de fosta sa soție, Bombonica Prodana. În acest caz, fosta soție a lui Dragnea este acuzată că, în 2006, a menținut în funcție mai multe persoane la Direcția de Asistență Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, deși nu veneau la serviciu, iar liderul PSD ar fi tolerat acest lucru din postura de președinte al Consiliului Județean Teleorman. Înainte de a intra în sediul DNA, liderul PSD a declarat că a stat la coadă la DNA așa cum se stătea la coadă la pâine înainte de '89: „Am depășit nivelul de teamă. După atâţia ani grei pentru mine şi familia mea, merg înainte. Am toate şansele să rămân liber până la alegerile parlamentare, pe care vreau să le câştigăm. Românii, la un moment dat, trebuie să hotărască dacă în loc de alimentare cu apă preferă un denunț, dacă în loc de o școală preferă un dosar, ori dacă în loc de o pâine mai bună preferă niște cătușe. Până la urmă, românii sunt cei care vor decide. Nu este o luptă împotriva justiției, ci una pentru adevăr și bunăstare”.

SECHESTRU PE AVEREA PRIMARULUI CRAIOVEI

O altă personalitate care a stat la rând la intrare în sediul DNA din Capitală a fost primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Ea a fost audiată în dosarul în care este cercetată pentru spălare de bani, luare de mită şi folosirea influenţei. La intrarea în Parchet, Lia Olguţa Vasilescu a vorbit despre „politica denunţurilor în România”. „Dacă e iunie, e PSD-ul. A fost coadă astăzi (luni, n.r.) şi sper că nu le-au dat la toţi zile de arest, a mai rămas ceva și pentru mine”, a spus, cu umor, Olguţa Vasilescu. La finalul audierilor, primarul Craiovei nu s-a ales cu vreo arestare, ci cu un sechestru pe avere pentru recuperarea sumei de 902.516 lei, pe care procurorii DNA au apreciat-o drept pagubă în dosar. „Aşa ceva nu există. N-am casă și n-am maşină, asta este situaţia”, a punctat edilul. În acest caz, anchetatorii spun că Vasilescu ar fi obligat mai mulţi oameni de afaceri să-i sponsorizeze campania electorală în 2012 și că ar fi luat mită, în valoare totală de 500.000 de lei, de la reprezentanții firmelor care aveau lucrări cu municipalitatea din Craiova, pentru a le permite accesul la contracte avantajoase.

„MITĂ LA HIDROTEHNICA”

Un alt social democrat care dat luni cu ochii de procurorii DNA a fost fostul ministru al Energiei Constantin Niţă, în prezent deputat PSD. El a fost audiat în dosarul „Mită la Hidroelectrica”, care cuprinde negocierea unui contract pentru vânzarea de energie ieftină în valoare de peste 260 de milioane de euro. „Nu ar trebui să am vreo legătură cu acest dosar, însă respect munca procurorilor după cum și eu am dreptul să mă apăr și o voi face până în pânzele albe”, a declarat Niţă după ce a fost audiat de procurori. Anchetatorii spun că, în 2013, fostul ministru al Energiei i-ar fi solicitat unui om de afaceri (denunțătorîn cauză) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu. Comisionul a fost pretins de Constantin Niță în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului de municipiu și a promisiunii că va interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri. Comisionul de 5% din valoarea contractului însemna aproximativ 3,4 milioane de lei, bani pe care Niță i-ar fi solicitat atât cash, cât și printr-un contract fictiv de consultanță, încheiat de omul de afaceri cu o persoană apropiată lui Constantin Nită.



12