Coadă pentru pământul românesc!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Terenurile agricole, un pariu sigur de viitor

Coadă pentru pământul românesc!

Eveniment 27 Noiembrie 2013 / 00:00 1243 accesări

LIBERALIZAREA MULT-AŞTEPTATĂ După cinci ani de criză, piaţa imobiliară românească se pregăteşte pentru o schimbare de ritm - un miniboom în segmentul terenurilor agricole. Totul va începe la 1 ianuarie, când România, ultimul stat UE în care piaţa terenurilor nu era liberalizată, se aliniază la normalul comunitar. Ce înseamnă asta? Ei bine, străinii vor putea cumpăra proprietăţi aici. Până acum, dacă un cetăţean străin achiziţiona un teren sau un imobil, nu avea dreptul de a dobândi terenul (cota indiviză). Astfel, oamenii făceau câteva tertipuri - fie cumpărau printr-o societate comercială, fie transformau terenul în drept de folosinţă. Şi asta nu era singura problemă - exista şi o limită maximă de 100 hectare de teren/persoană. Astfel, cea mai mare parte a terenurilor din ţară a fost cumpărată la preţ de nimic (500 - 600 euro/ha, acum 10 - 15 ani) de către diverşi jucători locali. Astăzi, preţurile sunt de circa zece ori mai mari şi sigur vor mai creşte, întrucât cererea va creşte substanţial. „De la 1 ianuarie, piaţa terenurilor agricole se va dezvolta. Nu va fi un nou El Dorado şi nici un boom spectaculos, dar va fi o perioadă de creştere, în care se vor face mai multe tranzacţii. În prezent, terenurile de aici sunt chiar şi cu 50% mai ieftine decât în alte state UE. Ba mai mult, sunt virgine, pentru că fermierii nu au avut fonduri să le trateze an de an cu îngrăşăminte. Nu s-a investit foarte mult în agricultură. Sunt însă zone, precum Topraisar, unde preţurile au crescut chiar şi de patru ori, de la 1.000 - 1.500 la 5.000 - 6.000 euro. În Bulgaria, spre exemplu, preţurile pornesc de la 6.000 euro şi ajung la 9.000 euro”, explică, pentru „Telegraf“, directorul singurei firme de consultanţă imobiliară din Dobrogea, Grup Proprietăţi Perfecte / GPP (str. Alexandru Puşkin, nr. 15), Cristian Boboruţă.

VIN CHINEZII! China este extrem de interesată de terenuri agricole ieftine în România, mai ales în contextul parteneriatului economic cu ţara noastră. De altfel, China este unul dintre cei mai mari cumpărători de teren în Europa Centrală şi de Est. Are de hrănit, totuşi, un sfert din populaţia globului. „Şi turcii, şi arabii sunt foarte interesaţi, însă nu caută mărunţişuri. Vor avea valoare terenurile care au un anumit grad de comasare, arealele mari. Proprietarii nu le vor da drumul aşa repede, dar, pentru un preţ corect, totul este de vânzare. În plus, terenul trebuie să fie fertil. Nu poţi vinde o tarla plină cu stânci. La început, marii proprietari români nu vor ieşi în piaţă. Va fi cerere mare, dar care nu va putea fi onorată. Implicit, preţurile vor creşte, la fel ca în 2007 - 2008, când se scumpeau apartamentele. Până în primăvară, piaţa se va filtra şi vom şti exact care sunt jucătorii mari”, mai spune Boboruţă, care, în acest context, pregăteşte lansarea diviziei „Land” a GPP, cu birouri în Constanţa, Bucureşti, Iaşi şi Braşov.

ÎNSTRĂINARE O problemă ridicată de mulţi este înstrăinarea terenurilor, dar până la urmă, dacă noi nu facem nimic cu ele, n-ar fi mai bine să îi lăsăm pe alţii să investească? România, fostul „Grânar al Europei”, este un stat preponderent agricol care - culmea! - nu face agricultură, doar o treime din suprafaţa totală arabilă fiind folosită. Investiţiile străine în agricultură vor însemna joburi, creştere economică şi mai mulţi bani la buget. Desigur, conform legii, prioritate la cumpărare vor avea arendaşii şi fermierii tineri sub 40 de ani, dar este puţin probabil ca ei să-şi permită să dea 5.000 euro/ha.



12