Coaliție împotriva grupului Stat Islamic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atrocitățile au generat un altfel de răspuns

Coaliție împotriva grupului Stat Islamic

Externe 16 Septembrie 2014 / 00:00 482 accesări

Comunitatea internaţională, reunită la Paris, în cadrul conferinţei internaţionale privind securitatea Irakului, a promis să susţină Guvernul de la Bagdad în confruntările cu membrii grupului terorist Stat Islamic, prin ”toate mijloacele necesare, inclusiv militare”. ”Asistenţa va fi oferită prin respectarea dreptului internaţional şi a securităţii populaţiilor civile”, au dat asigurări participanţii.

”Teroriştii grupului Stat Islamic sunt violent antioccidentali, astfel că este necesară o reacţie militară pentru învingerea acestei organizaţii”, afirmă Anders Fogh Rasmussen, secretarul general în exerciţiu al Alianţei Nord-Atlantice. ”Toţi aliaţii sunt determinaţi şi uniţi împotriva terorismului”, a declarat Rasmussen într-un discurs rostit la Bruxelles, cu ocazia unui seminar organizat de Institutul Carnegie Europe. ”Această grupare respinge societăţile noastre libere. Este violent antioccidentală şi manifestă ură. Vrea să profite de toate oportunităţile pentru a ataca valorile noastre şi a impune o viziune retrogradă asupra lumii”, a subliniat Rasmussen. ”Este necesară o reacţie militară pentru a învinge şi a distruge această organizaţie”, a adăugat el. ”Suntem în prima linie a frontului unei lupte între toleranţă şi fanatism, între democraţie şi totalitarism, între societăţi deschise şi închise”, a explicat Rasmussen, al cărui mandat se încheie la sfârşitul lunii septembrie.

AJUTOR CONCRET SUA au anunţat că peste 40 de ţări vor participa, într-un fel sau altul, la coaliţia împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic (SI). Dintre aceste aproximativ 40 de ţări, 25 sunt numite într-o declaraţie a Departamentului de Stat. Altele ar putea să colaboreze în mod discret, în anumite domenii, ca diplomaţie, informaţii secrete, asistenţă militară, lupta împotriva recrutării şi reţelelor financiare ale SI. Iranul, care nu a fost invitat la conferinţa internaţională de la Paris, a anunţat că nu dorea, oricum, să facă parte din această coaliţie. Regimul iranian îi ajută şi consiliază pe kurzii irakieni împotriva jihadiştilor, dar a subliniat că nu-şi va coordona acţiunile cu SUA, în contextul în care Washingtonul a respins de la început orice cooperare cu Teheranul. Siria lui Bashar al-Assad are, de asemenea, statutul de... persona non grata în această coaliţie.

Preşedintele SUA a anunţat miercuri că este pregătit să lanseze atacuri aeriene în Siria împotriva SI şi a spus că forţele americane îşi vor extinde raidurile pe care le efectuează de o lună în Irak, împotriva jihadiştilor ultraradicali. În total, 1.600 de militari americani vor fi mobilizaţi în Irak, pentru a oferi o susţinere forţelor armate irakiene în domeniile echipamentului, formării şi informaţiilor secrete. Secretarul de stat american, John Kerry, a încercat, săptămâna trecută, să ralieze Egiptul, care-şi condiţionează participarea în domeniul securităţii de un mandat din partea ONU, şi Turcia, care refuză pentru moment să participe la operaţiuni armate, la ”războiul” pe care SUA l-au declarat SI. În ofensiva sa diplomatică, el a obţinut joi, la Jeddah, angajamentul, eventual militar, a zece ţări arabe, inclusiv al Arabiei Saudite. Canada a anunțat mobilizarea câtorva zeci de militari în nordul Irakului, timp de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii, alături de militari americani care consiliază forţele kurde. Franța a anunțat livrarea de armament către peshmerga kurzi şi 58 tone de furnituri umanitare în regiunea oraşului Erbil. Ieri, Parisul a participat la primele atacuri aeriene. Londra a livrat mitraliere grele şi muniţie forţelor kurde, consolidându-şi astfel livrările militare anterioare. Britanicii intenţionează să participe la atacurile aeriene, dar nu au luat încă o decizie în acest sens. Premierul David Cameron şi-a exprimat, duminică, hotărârea de a adopta orice noi măsuri necesare împotriva jihadiştilor din cadrul SI, care l-au decapitat pe lucrătorul umanitar britanic David Haines. Australia a anunţat mobilizarea a 600 de militari în Emiratele Arabe Unite. Germania a anunțat trei livrări prevăzute pentru combatanţii kurzi (30 de sisteme de rachetă antitanc, 16.000 de puşti de asalt şi 8.000 de pistoale). Italia a prevăzut livrarea unor mitraliere şi armament uşor confiscate de către autorităţile judiciare italiene în urmă cu aproximativ 20 de ani, la bordul unei nave cu destinaţia fosta Iugoslavie. Albania, Polonia, Danemarca și Estonia promit livrări de echipament militar.

AJUTOR UMANITAR Arabia Saudită s-a angajat să verse suma de 500 milioane de dolari la Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi (UNHCR). Marele muftiu i-a catalogat pe jihadişti drept ”inamicii numărul 1 ai Islamului”. Kuwaitul va furniza echivalentul a 10 milioane de dolari ca ajutor umanitar. Australia a anunțat că va asigura găzduirea a 4.400 de refugiaţi irakieni şi sirieni, dar și numeroase largaje de ajutor umanitar. Marea Britanie, Canada, Norvegia și Polonia au trimis şi ele ajutor umanitar. Italia a promis un milion de dolari, Spania - 500.000 de euro, Irlanda - 250.000 de dolari către UNICEF şi 250.000 de dolari către Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), Luxemburgul - 300.000 de euro către UNHCR şi Programul Alimentar Mondial (PAM), Turcia - peste 100 de camioane cu ajutor umanitar şi o tabără de refugiaţi în apropiere de Dahuk, în nordul Irakului.

Donaţii specifice către Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA): Elveţia (10 milioane de dolari), Japonia (7,8 milioane de dolari, inclusiv pentru alte organizaţii), Norvegia (6 milioane de dolari), Australia (4,6 milioane de dolari), Danemarca (3,8 milioane de dolari), Noua Zeelandă (800.000 de dolari), Finlanda (680.000 de dolari), Ungaria (150.000 de dolari), Coreea de Sud (200.000 de dolari). Filipinele sunt pregătite să se alăture unei alianţe, a declarat secretarul filipinez pentru Afaceri Externe, fără să facă alte precizări. Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită sunt două dintre monarhiile de la Golf aflate în prima linie a frontului anti-SI. SUA ar putea să obţină ajutor de la Bahrain - care găzduieşte Flota a V-a americană, Kuwait - care acordă facilităţi militare SUA şi Qatar - care pune la dispoziţia americanilor baza aeriană de la Udeid şi găzduieşte CENTCOM, Comandamentul militar american însărcinat cu Orientul Mijlociu şi Asia Centrală. Însă atitudinea Qatarului nu este sigură, Doha fiind suspectată de Occident că finanţează grupări islamiste radicale. Ţările care fac parte din Liga Arabă s-au angajat, de asemenea, să lupte împotriva terorismului şi SI, la nivel politic, securitar şi ideologic, însă în mod individual, puţine ţări arabe prezentând detaliat amploarea implicării lor.



12