Coaliţia guvernamentală a preşedintelui Tassos Papadopulos a cîştigat, duminică, primele alegeri legislative organizate de la respingerea planului Naţiunilor Unite de reunificare a insulei. Partidul comunist Akel, principala formaţiune din coaliţia de guvernare, se situează pe primul loc, obţinînd 18 mandate, fiind votată de 31,16% în scădere cu 3,5 de procente faţă de legislativele din 2001. Partidul opoziţiei de dreapta Disy a cîştigat de asemenea 18 mandate, clasîndu-se însă în urma partidului Akel ca număr de voturi - 30,33% în scădere cu 3,7% faţă de anul 2001. Partidul de centru-dreapta al preşedintelui Papadopulos, Diko, principalul opozant al planului Naţiunilor Unite din aprilie 2004, înregistrează o creştere cu 3%, obţinînd 17,91% din voturi şi 11 mandate. Formaţiunea sa pare a fi adevărată cîştigătoare a alegerilor.
Rezultatele întăresc poziţia preşedintelui în ceea ce priveşte planul de reunificare propus de secretarul general al Naţiunilor Unite, Kofi Annan. În total, cele cinci partide din coaliţia de guvernare au cîştigat 38 de mandate şi circa 66% din voturi, ceea ce înseamnă majoritatea de 56 de mandate din Parlament. Aproape 500.000 de ciprioţi greci au fost chemaţi la urme, iar 89,02% dintre electori au participat la scrutin.
Pentru prima dată în ultimii zece ani, 270 de ciprioţi turci rezidenţi ai părţii greceşti a insulei au participat la scrutin, în urma modificării Constituţiei. Partidul poetei cipriote turce Neshe Yashin, Democraţii Uniţi, favorabil reunificării, a pierdut singurul loc de care dispunea în Parlament.
De la respingerea planului Naţiunilor Unite de către ciprioţii greci, negocierile între Republica Cipru, recunoscută internaţional şi Republica Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută numai de autorităţile de la Ankara, se află într-un punct mort. Ciprul a aderat divizat la Uniunea Europeană, în mai 2004. Preşedintele Tassos Papadopulos a afirmat că politica Guvernului privind divizarea insulei după aceste alegeri nu va suferi nici o modificare semnificativă. Două zile înaintea scrutinului, comisarul european pentru Integrare, Olli Rehn, a solicitat comunităţii internaţionale să utilizeze oportunităţile pentru relansarea procesului de reunificare a insulei. La sfîrşitul lunii februarie, Tassos Papadopulos a avut o întîlnire cu Kofi Annan la Paris, însă cei doi oficiali s-au declarat prudenţi şi au spus că orice relansare a negocierilor pentru reunificarea insulei trebuie să fie fondată pe o pregătire minuţioasă. Ciprul este divizat de la invazia armatei turce în partea de nord a insulei, în anul 1974, în urma loviturii de stat a ultranaţionaliştilor ciprioţi greci susţinuţi de regimul militar de la Atena, ce dorea anexarea Ciprului la Grecia.