Coaliţia guvernamentală din Muntenegru rămîne la putere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Coaliţia guvernamentală din Muntenegru rămîne la putere

Externe 31 Martie 2009 / 00:00 371 accesări

Premierul muntenegrean în exerciţiu, Milo Djukanovic, care conduce Muntenegru de aproape 20 de ani fără întrerupere, şi-a sărbătorit victoria la alegerile legislative, în noaptea de duminică spre luni, coaliţia sa obţinînd 50,8% din voturi. „Vom face tot ce este posibil pentru a înfiinţa rapid un Guvern responsabil şi competent care va realiza cu toată încrederea reformele economice şi democratice şi va apropia foarte repede Muntenegrul de obiectivele sale de aderare la UE şi la NATO”, a declarat acesta. Pe străzile din Podgorica, susţinătorii premierului scandau „Milo, Milo”, în timp ce şoferii claxonau pentru a sărbători victoria.

Partidul Democratic al Socialiştilor, formaţiunea lui Milo Djukanovic, face parte, alături de Partidul Social-Democrat, al lui Ranko Krivokapic din coaliţia aflată la putere, care a făcut campanie pentru alegerile legislative sub sloganul „Muntenegrul european”. Principalul partid de opoziţie, Partidul Popular Socialist, a obţinut 16,1% din sufragii, iar Noua Democraţie Sîrbă se clasează pe locul al treilea cu nouă procente, urmată de Mişcarea pentru Schimbare cu 6,1 procente.

Partidul Democratic al Socialiştilor, provenit din rîndul comuniştilor, este la putere în Muntenegru practic fără întrerupere din anul 1991, aliat cu formaţiuni secundare în cadrul unei alianţe. Premierul Djukanovic a explicat în timpul campaniei că a convocat aceste alegeri pentru a accelera reformele care să conducă ţara în UE şi NATO, în această perioadă de criză economică. Opoziţia, care s-a prezentat foarte divizată în faţa alegătorilor, l-a acuzat pe Milo Djukanovic că vrea să organizeze acest scrutin înainte ca actuala criză economică mondială să îşi facă simţite efectele pe deplin în Muntenegru. Milo Djukanovic este arhitectul independenţei ţării, în 2006, care a pus capăt unei uniuni de aproape 90 de ani cu Serbia.

Circa 500.000 de alegători au fost chemaţi să aleagă duminică 81 de deputaţi pentru patru ani, din rîndul a 16 partide şi coaliţii. O mie două sute de observatori, dintre care 200 aparţinând comunităţii internaţionale, au supravegheat scrutinul. Muntenegrul, o fostă republică iugoslavă cu circa 650.000 de locuitori, şi-a depus candidatura la UE în decembrie 2008.

Taguri articol


12