Cu toții am cumpărat, la un moment dat, un suvenir cochilie de prin orașele de pe malul diverselor mări și oceane. Într-un oraş mic din Kanyakumari, în sudul Indiei, munţi de cochilii de moluşte ce conţin încă animalele vii în interior sunt capturate şi lăsate la uscat pe plajă, potrivit site-ului descopera.ro. Apoi sunt scufundate în vase uriaşe cu ulei şi acid pentru curăţare. În cele din urmă, ajung să fie exportate şi cumpărate de către turiştii din întreaga lume ca suveniruri.
Conform National Geographic, multe specii ce ajung să fie vândute ca suveniruri sunt protejate, iar conform legislaţiei din India industria este ilegală. Animalele din interior sunt încă în viaţă atunci când sunt colectate. În cadrul uneia dintre fabricile din Kanyakumari sunt procesate între 30 şi 100 de tone de cochilii, lunar. Printre animale se numără şi cele din specia lambis ce sunt protejate, prinderea şi comercializarea lor fiind interzisă. După procesul de curăţare şi polişare, cochiliile sunt vândute la kilogram către artizani ca material pentru realizarea suvenirurilor.
Potrivit statisticilor, pe Pământ există aproximativ 50.000 de specii de moluşte. În timp ce unele sunt prinse pentru a servi drept hrană, altele sunt vândute pentru decoraţiuni datorită culorilor impresionante de pe cochilii. India nu este însă principalul furnizor, în Filipine, Caraibe şi Indonezia fiind observate practici asemănătoare.
„La fel ca exploatarea oricărei resurse, dacă iese prea mult dintr-un loc ecosistemul se poate prăbuşi”, a afirmat Nail Garrick-Maidment, director executiv The Seahorse Trust o companie non-profit.