„Cocoşatul de la Notre-Dame“, o premieră naţională pe scena TNOB

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Cocoşatul de la Notre-Dame“, o premieră naţională pe scena TNOB

Cultură 21 Iunie 2018 / 00:20 3605 accesări

A învăţa să devii actor este una dintre cele mai frumoase şi mai grele decizii din lume. A deveni actor înseamnă să-ţi asumi trei primi ani grei, plini de experienţe nu întotdeauna plăcute, să renunţi la viaţa confortabilă aşa cum o ştiai, să intri într-un mediu cu o energie necunoscută, să înveţi aşa cum n-ai mai făcut-o niciodată, să urăşti şi să iubeşti cu patimă, să citeşti pe nerăsuflate, să-ţi demolezi şi reconstruieşti scara de valori, să-ţi creezi o fiinţă interioară complexă şi generoasă cu orice tip de rol ţi s-ar oferi.

A deveni actor înseamnă să-ţi depăşeşti toate limitele cu o disciplină de fier, să te reinventezi mereu, cu fiecare rol, să tinzi mereu să devii mai bun, mai prezent în propriu-ţi spaţiu creator, mai verosimil, mai independent şi mai real.

Acesta este drumul extrem de complicat pe care au apucat-o studenţii anului I Actorie (Facultatea de Arte din cadrul Universităţii “Ovidius” din Constanţa). Prima bornă pe care au depăşit-o – musicalul în premieră naţională “Cocoşatul de la Notre-Dame”, spectacol deja premiat la Festivalul “Buzău iubeşte teatrul” cu “Premiul special al juriului”. Şi nu au fost singuri în acest demers intens, fiindu-le alături masteranzi ai Facultăţii de Arte şi colegi din alţi ani şi de la alte specializări. Mai întâi au învăţat să se mişte într-o perspectivă scenică originală, sub îndrumarea caldă şi convingătoare a profesorului coregraf Stela Cocârlea, care a explicat, într-o conferinţă de presă care a avut loc miercuri, 20 iunie 2018, la sediul Facultăţii de Arte, cum „discuţi” coregrafic cu studenţi actori şi ce înseamnă înţelegerea, interpretarea, asumarea şi reinterpretarea personală a mişcării. Apoi au învăţat să asculte şi să cânte cu ajutorul unui tânăr cadru didactic, multiplu premiat, compozitorul Alexandru Neş, care s-a aruncat în acest complex demers cu tot sufletul. Rezultatul? Facultatea de Arte din Constanţa se poate mândri cu o muzică originală pentru acest spectacol. A fost ajutat de experienţa covârşitoare a renumitei Carmen Aldea Vlad, care a semnat libretul. Regia este asumată de profesorul Daniela Vitcu, decanul Facultăţii de Arte, care a mărturisit că ideea spectacolului a fost plămădită încă din vremea profund regretatului Dumitru Lupu. „De ce Cocoşatul de la Notre-Dame? Pentru că simt nevoia de frumos, iar Cocoşatul asta oferă, în antiteză cu apariţia sa fizică”, a declarat ea.

Premiera naţională - 22 iunie 2018, ora 19.00, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”

La Constanţa, premiera are loc pe 22 iunie 2018, ora 19.00, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”, partener al acestui proiect. Biletul costă 25 de lei. Spectatorii sunt însă invitaţi la teatru începând cu ora 18.00, pentru a admira şi analiza expoziţia de logo-uri care reprezintă o dublă aniversare (100 de ani de la Marea Unire şi 140 de ani de la alipirea Dobrogei la patria mamă), realizate de studenţi de la specializarea Arte Plastice din cadrul Facultăţii de Arte. Spectatorii sunt rugaţi să aleagă logo-ul preferat, prin vot.

În distribuţie îi puteţi vedea pe: Quasimodo – Alexandru Florea, Esmeralda – Mirela Mihai/ Denis Beatrice Done, Poetul Gringoire – Graţian Prisăcariu, Clopin – Ionuţ Dulgheriu, Călugărul Frollo – Alexandru Claudiu Băluţă/ Iulian Ene, Phoebus – Cristian Goaie/ Robert Teodor Dobre, Fleur-de-Lys – Denisa Iova, Catinca Hanţiu. Daniela Cojan, Loredana Adăscăliţei, Eduard Vacariu, Iulian Marinescu, Cornelia Pandele, Edoard Petre, Daniel Popa, Denisa Gabriela Todireanu, Gabriela Dumitrache, Mihaela Chivu, Ioana Francesca Coteanu.

Aceste două evenimente se înscriu în seria de manifestări care celebrează două decenii de la înfiinţarea Facultăţii de Arte la Constanţa.



12