Avertizarea cod portocaliu de ninsori şi viscol, valabilă până duminică, la ora 18.00, ar putea fi prelungită până luni, cu posibilitatea de a fi emis şi codul roşu în anumite zone, a anunţat conducerea Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Directorul general al ANM, Ion Sandu, a precizat, la comandamentul de iarnă organizat la Guvern, că este posibil ca această atenţionare cod portocaliu, valabilă în prezent până duminică, ora 18.00, să fie prelungită până luni. „Nu este viscolul care se anunţă, înspăimântător, că nu a mai fost niciodată, dar perioada e foarte lungă şi, atunci, nu excludem posibilitatea ca, în cazul în care se vor depăşi 50 centimetri/mp în 24 ore, să apară şi coduri roşii, „nowcasting“ în prima fază, pentru a respecta parametrii foarte clar stabiliţi cu aceste coduri“, a spus Sandu. El a recomandat populaţiei să nu plece în afara oraşului dacă nu este absolut necesar, începând cu noaptea de vineri până duminică după-masă. Bucureştiul şi zece judeţe din sudul ţării sunt de vineri, ora 18.00, până duminică, la ora 18.00, sub avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol, alte 16 judeţe fiind avertizate cu cod galben. Potrivit avertizării cod portocaliu transmise de ANM, începând de vineri seară, ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăşi local 30 - 40 de centimetri, iar vântul va sufla cu peste 70 de kilometri pe oră, viscolind şi troienind zăpada. În cursul zilei de sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în judeţele Giurgiu, Călaraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75 - 80 de kilometri pe oră, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.
LA CONSTANŢA, COD GALBEN Judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Vaslui, Bacău, Vrancea, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Olt, Argeş, Covasna, Braşov, Sibiu, Hunedoara şi Caraş-Severin sunt de vineri, ora 18.00, până duminică, la ora 18.00, sub avertizare cod galben. În sudul şi estul ţării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Vântul va avea la rafală 60 - 70 de kilometri pe oră în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum şi în zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, zone în care şi stratul de zăpadă va fi consistent. Potrivit avertizării, vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei local în Dobrogea, iar în prima parte a intervalului şi în Banat, sudul Olteniei şi al Munteniei. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 20 de litri pe metru pătrat în 24 de ore. În restul teritoriului, ninsorile vor fi, în general, slabe. Vremea va fi geroasă în cursul nopţilor şi al dimineţilor, mai ales în estul şi sud-estul ţării.
Poarta Albă, Murfatlar şi jumătate din Constanţa, fără apă!
Vineri seară, avariile Enel au blocat mai multe pompe RAJA, astfel că abonaţii din Poarta Albă, Murfatlar şi jumătate din Constanţa au rămas fără apă! Mai exact, vineri, în jurul orei 17.30, staţiile de pompare apă potabilă de la Poarta Albă şi Murfatlar au rămas fără energie electrică, motiv pentru care n-a mai fost posibilă funcţionarea lor, astfel că a fost întreruptă alimentarea cu apă în cele două localităţi, anunţa SC RAJA SA Constanţa. Tot vineri, după nici o jumătate de oră, staţia de pompare Palas din Constanţa a fost şi ea afectată, după mai multe variaţii de tensiune, problemă ce a cauzat imposibilitatea pornirii pompelor de la nivelul staţiei, motiv pentru care s-a sistat furnizarea apei potabile către o mare parte a abonaţilor RAJA (cartierele I.C. Brătianu, Palas, Medeea, CET, Km 4, Km 4-5, Viile Noi, Gară, Abator, Poarta 6, Casa de Cultură şi zona Industrială). “Echipele Enel au fost anunţate imediat ce au apărut avariile la liniile de alimentare cu tensiune”, preciza RAJA, într-un comunicat.
După aproape o oră şi jumătate, a fost reluată alimentarea cu energie la una dintre liniile secundare de la staţia de pompare Palas. Imediat a fost pornită pomparea. Astfel, abonaţii cartierelor menţionate anterior au avut apă, însă cu presiuni scăzute. Nu după mult timp, tensiunea a revenit şi la staţiile de pompare de la Poarta Albă şi Murfatlar, iar RAJA anunţa că abonaţii din cele două localităţi aveau, din nou, apă la presiuni normale. De asemenea, potrivit RAJA, vineri, la ora 20.00, a fost reluată alimentarea cu energie şi pe linia principală de la staţia de pompare Palas din Constanţa. Lucrătorii RAJA au repornit toate pompele, iar apa s-a livrat în condiţii normale.
Mobilizare şi în sistemul sanitar
Anunţata vreme rea a mobilizat şi autorităţile sistemului sanitar. Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii (MS), dr. Raed Arafat, a cerut, vineri, ca un medic de la Ambulanţă să fie prezent la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), pe toată perioada de cod portocaliu de ninsoare, în judeţele unde dispeceratele ISU şi al Ambulanţei nu sunt integrate. “Dacă sunt probleme, disponibilitatea este 24 de ore din 24, Centrul Operativ fiind funcţional permanent”, a asigurat dr. Raed Arafat, în cadrul comandamentului de iarnă de la Palatul Victoria. Totodată, secretarul de Stat în MS a solicitat ca gravidele şi dializaţii să fie evacuaţi din zonele cu risc de înzăpezire sau de izolare înainte de intrarea în vigoare a codului portocaliu de ninsoare şi viscol. La Constanţa, recomandările secretarului de Stat au fost urmate încă de vineri după-amiază. Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina, a declarat că medicii de familie au primit toate indicaţiile care se impun în asemenea situaţii, mai ales în cazul celor care au în evidenţe paciente gravide, fie aproape de termen, fie cu risc de declanşare a sarcinii. “Sunt în evidenţe 63 asemenea gravide la nivelul întregului judeţ. Medicii de familie le-au spus ce au de făcut. Cele care doresc să se interneze, fiind mai în siguranţă în unităţile sanitare, o pot face, iar cele care refuză trebuie să urmeze pas cu pas indicaţiile medicale, să nu facă eforturi, în principal”, a spus directorul. Nu în ultimul rând, dr. Dina a asigurat că Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa este, de asemenea, pregătit.
ATENŢIE LA DRUM! Secretarul de Stat a solicitat, totodată, serviciilor de Ambulanţă şi SMURD să nu pornească într-o cursă cu un pacient care necesită un transfer de lungă distanţă decât dacă acest lucru este strict justificat. “Toate externările la domiciliu pe drumurile care sunt anunţate că vor fi implicate în codurile galben, portocaliu, nu trebuie efectuate pe aceste drumuri. Direcţiile de Sănătate Publică - să vorbiţi la nivelul spitalelor să amâne externarea dacă este o lungă distanţă de externare, să nu plece pacienţii cu o ambulanţă şi să se blocheze pe drumuri, cum s-a mai întâmplat”, a declarat dr. Arafat. De asemenea, oficialul de la Sănătate a cerut ca, în cazurile de urgenţă care necesită transfer prin intermediul unei curse auto care ar urma să se realizeze pe un drum înzăpezit, să se contacteze ISU şi Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă de la Ministerul Sănătăţii şi, dacă este necesar, plecarea să se facă cu mijloace pentru deschiderea drumului în faţă. Dr. Dina a subliniat că un reprezentant al DSPJ va fi la ISU Constanţa, cu lista bolnavilor la risc din judeţ.
Maşini derapate pe DJ 228, din cauza poleiului
Mai multe maşini au solicitat, vineri seară, intervenţia utilajelor Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri pe Drumul Judeţean 228, în zona hanului Kartaly. „Odată cu lăsarea serii şi scăderea temperaturilor, pe drumurile judeţene a apărut poleiul. Utilajele Regiei au început împrăştierea materialului antiderapant, însă există posibilitatea ca în zona hanului Kartaly, pe DJ 228, să existe în continuare probleme. Am primit informaţii că mai multe maşini au derapat şi au ieşit de pe carosabil, blocând parţial circulaţia. Acolo sunt câteva curbe unde iarna apare mereu poleiul. Echipele RAJDP s-au deplasat la faţa locului pentru a-i ajuta pe şoferi să îşi scoată maşinile. Totodată, am solicitat prezenţa reprezentanţilor Poliţiei Rutiere, care să constate dacă maşinile derapate erau echipate corespunzător”, a declarat directorul RAJDP, Adrian Gâmbuţeanu. El a precizat că doreşte să facă încă o dată apel către conducătorii auto să evite pe cât posibil deplasarea cu maşina în această perioadă, iar cei care nu au altă soluţie să nu plece la drum cu maşinile neechipate pentru condiţii de iarnă.
Recomandări pentru şoferi!
Primii fulgi de nea au căzut vineri la Constanţa, iar poleiul s-a instalat pe carosabil. Evenimentele rutiere nu au întârziat să apară şi, în apropierea localităţii Dorobanţu, un tir s-a răsturnat în afara carosabilului. Şoferul a declarat că, din cauza poleiului, roţile remorcii au ieşit de pe şosea, iar apoi “mastodontul” s-a răsturnat. Din fericire, nici conducătorul auto, nici soţia sa, care se afla în cabină, nu au fost răniţi. Bărbatul transporta obiecte de feronerie şi venea la Constanţa pentru a descărca marfa. La distanţă de numai un kilometru, o altă maşină avea să fie implicată într-un accident rutier. Şoferul unui autoturism marca Opel a pierdut controlul direcţiei, a părăsit carosabilul şi a căzut într-un şanţ. Din fericire, accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale. Pentru a evita accidentele rutiere în perioada următoare, lucrătorii Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa îi sfătuiesc pe şoferi să fie foarte atenţi la volan şi să îşi ia măsurile de precauţie necesare. Şoferii ar trebui să circule cu viteză redusă, chiar dacă starea drumului poate părea bună, deoarece, de-a lungul traseului, pot să apară porţiuni de carosabil acoperite cu gheaţă sau cu zăpadă. Verificarea frânelor, a bateriei şi a instalaţiei de iluminat, verificarea antigelului şi a ştergătoarelor de parbriz sunt alte măsuri de siguranţă de care conducătorii auto trebuie să ţină cont înainte de a porni la drum. Şoferii sunt sfătuiţi să folosească sistemul de climatizare şi să cureţe zăpada de pe plafonul autoturismului, să verifice dacă au suficient combustibil în rezervor, pentru ca, în cazul unor blocaje, să nu sufere din cauza frigului şi, totodată, pentru a putea continua drumul după deblocare. La pornirea de pe loc, şoferilor li se recomandă să elibereze ambreiajul lent, în aşa fel încât să poată demara fără ca roţile să patineze. Nu în ultimul rând, poliţiştii le recomandă tuturor conducătorilor auto să îşi echipeze autoturismele cu anvelope de iarnă!
Condiţii dificile de trafic pe autostrăzile A1, A2 şi A3
Pe numeroase artere rutiere din zonele aflate sub atenţionarea meteorologică de viscol se circula îngreunat, la închiderea ediţiei, din cauza carosabilului umed, fiind posibil să apară şi poleiul, aceleaşi condiţii dificile fiind înregistrate şi pe autostrăzile A1 Bucureşti - Piteşti, A2 Bucureşti - Constanţa şi A3 Bucureşti - Ploieşti, anunţă Centrul Infotrafic al IGPR. „Se circulă îngreunat pe numeroase artere rutiere din zonele aflate sub atenţionarea meteorologică de viscol. Burniţează, suprafeţele carosabile sunt umede, iar din cauza temperaturilor în continuă scădere, este foarte posibil ca în scurt timp să apară poleiul. Mare atenţie trebuie să manifeste conducătorii auto care acum se deplasează pe autostrăzile A1 Bucureşti - Piteşti, A2 Bucureşti - Constanţa şi A3 Bucureşti - Ploieşti, ale căror suprafeţe carosabile sunt umede, pe anumite porţiuni existând şi un strat de zăpadă amestecată cu material antiderapant“, se arată în informarea poliţiştilor rutieri. Aceleaşi condiţii dificile de trafic se întâlnesc şi pe DN1 Bucureşti - Ploieşti, DN1A Cheia - Săcele, DN2 Urziceni - Buzău, DN3 Bucureşti - Slobozia, DN5 Bucureşti - Giurgiu şi DN6 tronsoanele Bucureşti - Alexandria şi Strehaia - Turnu Severin. Poliţiştii rutieri recomandă insistent tuturor conducătorilor auto aflaţi în trafic să manifeste prudenţă, să ruleze cu viteză redusă, să păstreze distanţa de siguranţă faţă de vehiculele dinainte şi să evite efectuarea depăşirilor.
CNADNR: se pot închide drumuri!
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) avertizează asupra posibilităţii închiderii sau restricţionării circulaţiei pe anumite sectoare de autostrăzi şi drumuri naţionale, în contextul emiterii codului portocaliu, se arată într-un comunicat al instituţiei. “CNDANR recomandă participanţiilor la trafic să evite zonele afectate de influenţa codului portocaliu. Dacă totuşi nu poate fi evitată deplasarea în aceste zone, recomandăm participanţilor la trafic să nu plece la drum fără a avea autoturismele echipate corespunzător pentru condiţiile de iarnă (anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, combustibil, pături, săculeţ cu material antiderapant, alimente, apă etc.)”, se arată în comunicatul CNADNR. De asemenea, şoferii sunt sfătuiţi să se informeze înainte de plecarea la drum asupra stării reţelei de drumuri naţionale la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon 021/ 9360, TEL VERDE 0800.80.9360, sau de pe pagina de web a CNADNR (www.cnadnr.ro/ Situaţia Drumurilor Naţionale), precum şi de la Dispeceratele DRDP Bucureşti (021-318.66.97), DRDP Craiova (0251-408.700), DRDP Timişoara (0256-246.620).
ISJ atenţionează directorii şcolilor!
Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa atenţionează directorii unităţilor şcolare din judeţ că, în perioada 25 ianuarie - 5 februarie, previziunile meteo anunţă prezenţa zăpezii în zona Dobrogei, polei în sudul judeţului, precum şi vânt puternic. Inspectorul general şcolar din cadrul ISJ, prof. Răducu Popescu, a declarat că fiecare instituţie de învăţământ va forma o celulă de acţiune pentru asigurarea condiţiilor de siguranţă ale elevilor şi personalului angajat. „Prin această celulă, se va asigura un sistem de comunicare eficient şi deplasările transportului şcolar vor fi atent monitorizate de către directori”, a declarat prof. dr. Răducu Popescu. El a recomandat directorilor să contacteze inspectorul de sector în orice situaţie care apare vizavi de şcoală. Reprezentanţii ISJ dau asigurări că unităţile şcolare din judeţ nu întâmpină probleme în ceea ce priveşte aprovizionarea cu combustibilul necesar încălzirii.
MT: CFR, aeroporturile şi Dunărea, sub control
Ministerul Transporturilor (MT) anunţă, în contextul avertizărilor de ninsori şi viscol valabile până duminică seară, că la nivelul instituţiei a fost constituit Comandamentul de iarnă şi că în situaţii speciale ar putea fi dispusă închiderea unor rute.
CFR MT precizează că s-au luat măsuri de pregătire la CFR Infrastructură (coordonat cu CFR Marfă şi CFR Călători), la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos - RA Galaţi şi la cele patru aeroporturi: „Henri Coandă“ şi „Aurel Vlaicu“ din Bucureşti, „Mihail Kogălniceanu“ din Constanţa şi „Traian Vuia“ din Timişoara. „Astfel, la CFR Infrastructură au fost inventariate şi verificate macazele, starea tehnică a celor 34 de pluguri, stocul de panouri parazăpadă care a fost deja montat pentru protejarea căilor ferate expuse şi vulnerabile. Vagoanele plug de zăpadă vor interveni în caz de ninsoare doar dacă grosimea stratului de zăpadă nu depăşeşte un metru, iar zăpada este afânată. În cazurile în care, din cauza depunerilor de zăpadă şi a intensităţii viscolului, nu există siguranţa că trenul va ajunge în staţia vecină, şeful secţiei de district poate dispune închiderea liniei“, mai arată MT. Trenurile vor circula în următoarele 48 de ore conform reglementărilor specifice condiţiilor de iarnă. “Pentru a preîntâmpina eventuale perturbări în circulaţia feroviară, CFR Călători a decis să pună la dispoziţie locomotivele Diesel de rezervă şi să pregătească materialul rulant pentru circulaţie în condiţii de iarnă. De asemenea, compania a suplimentat echipele de intervenţie”, se spune în comunicatul citat. “Recomandăm publicului călător ca, în perioada de valabilitate a avertizărilor cod galben şi cod portocaliu, înainte de efectuarea călătoriei să verifice informaţiile actualizate pe site-ul www.mt.ro, la rubrica Comandamentul de Iarnă, accesând direct linkul: http://cci.cfr.ro/mt/default.asp, sau pe site-urile oficiale ale operatorilor de transport feroviar de călători”, se arată în comunicatul CFR.
Pentru asigurarea continuităţii transportului naval, au fost pregătite de intervenţie remorcherele de spargere a gheţii şi au fost încheiate contracte cu societăţi care dispun de nave pentru participarea la intervenţii. Pe cele patru aeroporturi aflate în subordinea MT, au fost luate măsuri pentru asigurarea continuităţii stocurilor de materiale degivrante, materiale consumabile şi piese de schimb, precum şi asigurarea service-ului autorizat pentru echipamentele de deszăpezire-degivrare.
Comandament RAJA pentru situaţii de urgenţă
În urma atenţionărilor meteorologice, pentru a interveni cu promptitudine în rezolvarea problemelor ce pot apărea, la nivelul RAJA s-a activat Comandamentul pentru situaţii de urgenţă, începând de vineri, 24 ianuarie 2014, ora 13.00, şi până duminică, 26 ianuarie 2014, ora 18.00. Pentru asigurarea funcţionării sistemelor operate, la nivelul comandamentului au fost constituite echipe de intervenţie dotate cu toate utilajele necesare, echipe ce vor asigura permanenţa în toată această perioadă. „Asigurăm toţi abonaţii societăţii că RAJA Constanţa va depune toate eforturile pentru asigurarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare la parametrii optimi. Singurele probleme care pot apărea în funcţionarea sistemului de distribuţie apă sunt cele legate de lipsa energiei electrice (cabluri şi fire de înaltă tensiune smulse de vânt). În aceste condiţii, rugăm toţi abonaţii să dea dovadă de înţelegere, pentru că RAJA Constanţa va face tot ce este necesar pentru reluarea alimentării cu apă imediat ce sunt rezolvate problemele apărute în furnizarea energiei. Totodată, facem un apel către toţi consumatorii care înregistrează probleme la sistemul de alimentare cu apă potabilă şi canalizare, pentru remedierea acestor situaţii într-un timp cât mai scurt, să sesizeze toate avariile apărute la dispeceratul societăţii, la numărul de telefon: 0241.66.44.44”, se arată în comunicatul RAJA.