Cod galben de caniculă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cod galben de caniculă

Eveniment 12 Iunie 2010 / 00:00 559 accesări

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod Galben de caniculă pentru zilele de sâmbătă şi duminică. În intervalul 12 iunie, ora 12.00 - 13 iunie, ora 18.00, vremea va fi caniculară, călduroasă după-amiaza, iar indicele temperatură - umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi în toate regiunile. Potrivit ANM, sâmbătă şi duminică, temperaturile maxime se vor situa la peste 36 de grade Celsius în majoritatea regiunilor din ţară. În Dobrogea, temperaturile se vor situa între 28 şi 34 de grade. Meteorologii avertizează că în atmosferă vor ajunge particule de nisip din Sahara, de vină fiind curenţii care aduc particule de nisip din zonele aride ale lumii. Potrivit specialiştilor, praful saharian va fi resimţit de populaţie prin căldură excesivă şi umiditate crescută la sol. Aceste fenomene vor mări efectul de sufocare, dar praful saharian nu va sta foarte mult deasupra României. Va fi caniculă timp de două - trei zile, după care vremea se va răcori.

TRENURILE, LIMITATE DE CANICULĂ. La nivel naţional, din cauza temperaturilor ridicate (44-50 de grade, la nivelul şinelor), CFR Infrastructură a limitat viteza de circulaţie a trenurilor, iar garniturile vor ajunge la destinaţie cu întârzieri între 20-40 de minute, a anunţat vineri compania.

ATENŢIE!. Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), dr. Raed Arafat, a solicitat, vineri, direcţiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanţă şi unităţilor de primiri urgenţe reactivarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare. Oficialul MS a cerut serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere. La Constanţa, pentru întreg litoralul sunt puse la dispoziţie zece maşini ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), alte maşini fiind puse la dispoziţia populaţiei judeţului. “Vom avea maşini în toate staţiunile, începând din Vama Veche, Neptun, Costineşti, Eforie Nord şi până la Mamaia”, a declarat directorul SAJ, dr. Vasile Popescu. Direcţiile de sănătate publică trebuie să colaboreze cu autorităţile locale pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie. Pentru acest demers, în cadrul primăriilor, farmaciilor, în dispensare, şcoli sau centre comerciale pot fi amenajate spaţii cu aer condiţionat unde se poate distribui populaţiei apă şi ceai. MS solicită autorităţilor locale evitarea instalării de corturi în stradă pentru acordarea de asistenţă medicală sau distribuţia de apă. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina, a declarat că se colaborează cu Primăria Constanţa, fiind puse la dispoziţie cluburile de pensionari din oraş. “Am primit în timp util comunicarea din partea Primăriei Constanţa. Aşteptăm şi informarea primăriilor din Mangalia şi Medgidia. Imediat ce vom primi atenţionarea de cod portocaliu vom pune la dispoziţie personalul medical de specialitate, potrivit legii”, a mai declarat dr. Dina. De asemenea, au fost atenţionate şi unităţile de primiri urgenţe. Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, MS recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 şi 18,00 să consume multe lichide, fructe şi legume şi să evite consumul băuturilor alcoolice sau a celor puternic cofeinizate.



12