Cod galben la Constanţa!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cod galben la Constanţa!

Eveniment 30 Ianuarie 2009 / 00:00 2255 accesări

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, ieri, o atenţionare meteorologică Cod Galben către 18 prefecturi, printre care şi Constanţa. Fenomenele vizate sînt ninsorile şi intensificările de vînt, în intervalul 29 ianuarie, ora 22.00 - 31 ianuarie, ora 2.00, informează Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD). În intervalul menţionat, în judeţele din estul şi sud-estul ţării va ninge, iar vîntul va prezenta, temporar, intensificări de pînă la 60 - 70 km/h, viscolind ninsoarea. Fenomenele se vor semnala în cursul zilei de vineri şi în noaptea de vineri spre sîmbătă, îndeosebi în Dobrogea, sudul Moldovei şi jumătatea estică a Munteniei. Local, în vestul Munteniei, estul Transilvaniei şi în zonele montane aferente, ninsorile vor fi însemnate cantitativ, dar vîntul va fi în general moderat. Atenţionarea Cod Galben se referă la fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări de vînt, temperaturi ridicate) care sînt obişnuite pentru zona respectivă, dar care, temporar, pot deveni periculoase pentru anumite activităţi, existînd, de asemenea, şi riscul creşterilor de debite şi niveluri.

Avize de furtună pentru navele aflate în porturile româneşti

Şi Căpitănia Zonală Constanţa a transmis, ieri, avize de înrăutăţire a vremii pentru următoarele 24 de ore, cu posibilitatea de prelungire pînă la 48 de ore, navelor aflate în porturile Constanţa Nord şi Constanţa Sud, Midia şi Mangalia. Potrivit sursei citate, viteza vîntului va creşte în intensitate, depăşind 70 km/h în larg, iar marea va avea gradul de agitaţie 6 - 7 în larg, cu valuri de patru - cinci metri înălţime. Din acest motiv, navele aflate în rada exterioară trebuie să stea cu motoarele pornite, evitînd astfel intrarea în derivă. De asemenea, navele aflate la cheu trebuie să-şi întărească legăturile cu ţărmul.

Numere de telefon pentru situaţii de urgenţă, la Primăria Constanţa

Codul galben emis pentru judeţul Constanţa a mobilizat autorităţile constănţene, atît la nivel de municipiu, cît şi la nivelul judeţului, şi s-au luat măsuri pentru a se preîntîmpina consecinţele unor eventuale căderi masive de zăpadă. Echipele de intervenţie de la nivelul oraşului Constanţa sînt pregătite să intre în acţiune în cazul în care se vor înregistra temperaturi foarte scăzute, care favorizează producerea poleiului, sau ninsori abundente. Ionuţ Pripişi, membru în Comandamentul de iarnă instituit de Primăria Constanţa, spune că s-a alcătuit un plan de acţiune pentru a se interveni în municipiu. „Avem 100 de utilaje de iarnă pregătite să intervină pe străzile din Constanţa. Wole, maşini pentru transportul zăpezii şi alte tipuri de utilaje, dar avem şi material antiderapant pe care îl vom împrăştia pe străzi”, a declarat Pripişi. În plus, Primăria pune la dispoziţia constănţenilor două numere de telefon - 0241/550055 şi 0241/708108 - ce vor funcţiona non - stop şi la care cetăţenii care se află în dificultate din cauza condiţiilor meteorologice pot solicita sprijin Primăriei Constanţa. Şi la nivelul judeţului, maşinile de deszăpezire sînt pregătite să intervină pentru a împiedica strîngerea zăpezii pe drumurile judeţene şi formarea stratului de polei care favorizează producerea accidentelor. Directorul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP), Vasile Moldovanu, spune că punctele de sprijin şi dispeceratele Regiei din judeţ sînt pregătite să intervină pentru ca traficul să se desfăşoare în mod normal chiar şi în condiţii de iarnă grea. “Toate dispeceratele din judeţ funcţionează în regim non-stop, iar punctele de sprijin sînt pregătite de intervenţie în cazul în care vor fi căderi masive de zăpadă în judeţ”, a spus Moldovanu. Punctele de sprijin ale RAJDP sînt la Cheia, Cernavodă, Şipote, Dumbrăveni şi Gîrliţa, iar dispeceratele se află în localităţi precum Tariverde, Hîrşova, Cuza Vodă şi Topraisar.

RAJA a mobilizat toate echipele de intervenţie

Avînd în vedere avertizarea meteorologică şi în baza Hotărîrii Consiliului Judeţean Constanţa nr. 257/18.10.2006, din dispoziţia directorului general al RAJA SA Constanţa, Centrele Zonale şi Secţiile de producţie ale companiei constănţene au luat măsuri în vederea funcţionării în parametri optimi şi în condiţii de siguranţă a sistemelor de alimentare cu apă potabilă şi canalizare a RAJA SA. Au fost mobilizate toate echipele de intervenţie care vor asigura 24 de ore din 24 permanenţa şi au fost stabilite persoanele care vor acţiona pe zone, conform graficelor avizate de coordonatorul întregii activităţi, respectiv directorul general al RAJA Constanţa, Felix Stroe. Fiecare Centru Zonal dispune de toate mijloacele necesare atît în ceea ce priveşte personalul, cît şi utilaje, echipamente şi materialele necesare.



12