Rezultatele date publicității, recent, de Indexul european al sistemelor de sănătate (sistem de măsurare anuală a situației a 36 de sisteme medicale naționale din Europa, realizat anual la Bruxelles), care au clasat țara noastră în coada clasamentului, având în spate doar Bosnia-Herțegovina, au stârnit reacții în rândul singurei organizații din România membră a European Patient Forum - Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC). Precizăm că raportul european n-a făcut altceva decât să arate calitatea precară a serviciilor medicale din țara noastră, condițiile din spitale, dotările insuficiente, în general, starea gravă în care se regăsește sistemul sanitar autohton. Și nu este tot. Raportul arată că avem prea mulți bolnavi, prea multe decese ce puteau fi evitate. Totodată, doctorii ne pleacă pe capete din țară, dar și corupția este în... floare. România a obținut doar 453 de puncte din 1.000 posibile, spre deosebire de Bulgaria, care are 547 puncte.
IGNORARE? ”Aceste probleme majore ale sistemului se văd de la Bruxelles, însă noi continuăm să le ignorăm. Solicităm autorităților să citească cu atenție acest raport și să ia, măcar în ceasul al 12-lea, măsuri. Sistemul de sănătate nu mai poate funcționa fără o reformă reală și fără acordarea unei finanțări decente”, a declarat președintele COPAC, Radu Gănescu. Din punctul lor de vedere, un procent de 4% din PIB, cât avem în acest moment, nu este și nu poate fi o finanțare decentă. ”Este nevoie de 6% din PIB”, susține Radu Gănescu.
SOS! Autorul studiului, dr. Arne Björnberg, atrage atenţia asupra faptului că țara noastră şi Serbia sunt singurele din index care au ”roşu pe linie” la opt indicatori: reducerea deceselor cardiovasculare, reducerea deceselor prin accident vascular cerebral, mortalitatea infantilă, rata de supravieţuire a bolnavilor de cancer, anii de viaţă pierduţi prin deces ce putea fi prevenit, infecţiile cu MRSA (stafilococ auriu meticilino-rezistent), rata avorturilor şi depresia. Mortalitatea infantilă, cel mai relevant indicator din studiu, este de aproape 10 la 1.000 de naşteri în România, care se situează pe ultimul loc în această privinţă. Media europeană a mortalităţii infantile este de 6 la 1.000 de naşteri, cea mai bine situată fiind Islanda, cu două decese la o mie de naşteri.