Codul Andronescu, dezbătut la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Codul Andronescu, dezbătut la Constanţa

Social 29 August 2009 / 00:00 829 accesări

Ministrul Educaţiei, Ecaterian Andronescu, s-a întîlnit, la sfîrşitul săptămînii, cu personalul didactic constănţean, pentru a discuta pe baza Codului Educaţiei, aflat încă în dezbatere publică. Întîlnirea a fost găzduită de Palatul Copiilor Constanţa. „Am conceput Codul Educaţiei pentru a da predictibilitate sistemului de învăţămînt şi stabilitatea de care are nevoie. Dorim să facem o lege cît mai bună, pe care să nu o mai schimbăm după un an”, a declarat Ecaterina Andronescu în faţa celor cîteva sute de profesori prezenţi la discuţii. Ea a adăugat că şcolile de arte şi meserii (SAM) au fost eliminate din învăţămînt la cererea părinţilor şi că îmbunătăţirea calităţii educaţiei este normală, în condiţiile în care, 94-95% dintre absolvenţii de SAM-uri se înscriau în anul de completare pentru a-şi putea continua pregătirea la un liceu. Dezbaterea care a urmat după prezentarea făcută de ministrul Educaţiei a avut darul de a atrage atenţia asupra unor lipsuri ale Codului Educaţiei, dar şi de a lămuri cadrele didactice cu privire la anumite prevederi. Potrivit ministrului Andronescu, sumele care trebuie decontate profesorilor şi elevilor care fac naveta, sînt incluse în finanţarea de bază a primăriilor, în aşa fel încît aceşti bani să ajungă acolo unde trebuie. De asemenea, atît cadrele didactice, cît şi ministrul Educaţiei, au convenit asupra faptului că pachetul legislativ trebuie îmbunătăţit în ceea ce priveşte capitolul disciplină, în aşa fel încît să prevadă cu exactitate care sînt drepturile şi obligaţiile elevilor. „Din şcoală, elevul trebuie să plece cu un set de valori bine stabilit. În ziua de azi, singura valoare care pare să conteze este banul. Acest lucru trebuie să se schimbe”, a afirmat Ecaterina Andronescu. Codul Educaţiei se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI).

O dezbatere reală ar trebui să dureze cîteva săptămîni

La sfîrşitul săptămînii, a avut loc deschiderea oficială a Congresului cadrelor didactice, manifestare care va dura trei zile. În cadrul acestui eveniment, profesorii şi învăţătorii prezenţi dezbat legile educaţiei, dorind să aducă mai multe amendamente la acestea. La deschiderea congresului a fost prezent şi preşedintele Traian Băsescu, care s-a declarat adeptul asumării răspunderii Guvernului pe legile educaţiei, anul acesta, precizînd că orice an de amînare este un an pierdut pentru reforma educaţiei. La congres au participat şi secretarii de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea şi Adriana Pană, care au susţinut că o dezbatere reală a Codului Educaţiei ar trebui să dureze cîteva săptămîni. De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Adriana Pană, i-a sfătuit pe cei prezenţi să scrie o rezoluţie cu propuneri concrete, discutate la acest congres, pe care le va analiza, sîmbătă, şi ministrul Educaţiei.

Sindicaliştii nu agreează noii coeficienţi de calculare a salariilor

Sindicaliştii din învăţămînt sînt nemulţumiţi de legea salarizării unitare, care dezavantajează cadrele didactice cu experienţă, un învăţător necalificat ajungînd să fie plătit mai bine decît unul cu experienţă, a declarat vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI), Simion Hăncescu. Prezent la discuţia pe tema ultimei variante a legii unice de salarizare de la Ministerul Educaţiei, preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a atras atenţia asupra „micilor nereguli sesizate în grilă, cum ar fi faptul că un învăţător necalificat are salariul mai mare decît unul calificat sau diferenţele foarte mici dintre salariile educatorilor debutanţi şi cele ale educatorilor care au ani de experienţă”. Ultima variantă a Legii unice de salarizare va duce, în condiţiile unui salariu minim brut de 600 lei, la scăderi salariale între 6% şi 12% pentru toate cadrele didactice din preuniversitar. Potrivit acesteia, profesorii cu gradul didactic I vor primi între 2,65 salarii minime brute, dacă au între 2 şi 6 ani vechime, şi 4,1 salarii minime brute, pentru cei cu peste 40 de ani vechime. Pentru învăţători şi educatori, noua grilă se situează, pentru cei care au doar studii liceale, între 1,25 salarii minime la debutanţi şi 2,15 salarii minime la cei cu peste 40 de ani vechime. În sistemul universitar, cel mai mare salariu îl poate lua un rector, respectiv 8,45 salarii minime brute. Cele mai mici salarii la cadrele didactice din universităţi sînt cele ale preparatorilor, care pot primi între 1,9 salarii minime, la debutanţi, şi 2.85 salarii minime, pentru cei cu 6-10 ani vechime.



12