Codul de Procedură Civilă, luat în colimator de CCR

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prevederi declarate neconstituționale

Codul de Procedură Civilă, luat în colimator de CCR

Justiție 09 Decembrie 2015 / 16:31 1138 accesări

Ni se dovedește încă o dată că legiuitorul care a lucrat la Codurile devenite mândria Justiției române le-a încropit pe genunchi. Iată că, de data aceasta, magistrații de la Curtea Constituțională (CCR) sancționează această lipsă de responsabilitate și declară neconstituțional un articol din Codul de Procedură Civilă. Este vorba de articolul 493, alineatul 5, prin care se reglementează soluționarea proceselor în instanță în faza de recurs.

Marți, judecătorii constituționali, în urma deliberărilor, au ajuns la concluzia că sintagma "sau că recursul este vădit nefondat" din cuprinsul articolului cu pricina este neconstituțională în raport de dispozițiile art. 21 alin. (3) și art. 24 din Constituție. Potrivit CCR, soluția de respingere a cererii de recurs pentru motivul că aceasta este vădit nefondată obligă instanța supremă la examinarea fondului cauzei. Or, această soluție nu poate fi pronunțată în cadrul procedurii admiterii în principiu a recursului, ci doar în faza judecării căii extraordinare de atac, reglementată de dispozițiile art.494-502 din Codul de Procedură Civilă.

Decizia Curții Constituționale este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția a II-a civilă.

În acest caz, ne întrebăm dacă, oare, mai există ceva constituțional în aceste Coduri, deoarece Curtea desființează la foc automat tot mai multe articole din legile penale și civile.

Citește și:

Noi prevederi din Codul de Procedură Penală declarate neconstituționale

Durata arestului la domiciliu și a arestului preventiv nu trebuie să depășească 180 de zile

Taguri articol


12