Codul Fiscal „demolează“ impozitarea inechitabilă a proprietății

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Firmele plătesc mai mult, persoanele fizice, mai puțin

Codul Fiscal „demolează“ impozitarea inechitabilă a proprietății

Eveniment 28 Iulie 2014 / 00:00 1025 accesări

E DE BINE Persoanele care dețin mai multe proprietăți în afara celei de domiciliu nu vor mai fi impozitate suplimentar, conform sistemului aplicat în ultimii ani, potrivit proiectului noului Cod Fiscal. Legislaţia actuală impune persoanelor fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri un impozit majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua şi cu 300% pentru a treia şi următoarele. Renunţarea la impozitarea suplimentară este motivată de Guvern prin faptul că „măsura a fost considerată inechitabilă de către contribuabili şi a generat numeroase probleme de administrare la nivel local“.

TAXARE... REALISTĂ Pe de altă parte, însă, Guvernul va schimba radical modul de calcul al impozitului pe clădirile firmelor, stabilit în prezent în funcţie de valoarea contabilă, şi va impune o grilă bazată strict pe valoarea stabilită printr-un raport de evaluare. Practic, impozitele se vor aplica la o sumă foarte apropiată de cea pe care proprietarii ar obține-o dacă ar vinde imobilul respectiv și, în consecință, sumele de plată vor crește. Explicația autorităților este că, în prezent, valoarea impozabilă a clădirilor firmelor este cea înregistrată în contabilitate, însă ea poate varia substanțial față de valoarea reală, în funcție de metoda contabilă folosită: „Valoarea impozabilă de la 31 decembrie a anului anterior celui pentru care este datorat impozitul va fi, după caz, ultima valoare impozabilă înregistrată în evidenţele Fiscului, rezultată dintr-un raport întocmit de un evaluator autorizat“.

CÂT SE PLĂTEȘTE Mai exact, pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea firmelor, taxa va reprezenta 0,1% din valoarea impozabilă; pentru cele nerezidenţiale, impozitul va fi cuprins între 0,25 și 1,50% din valoarea impozabilă a clădirii, calculată însă după noile criterii. În cazul în care valoarea clădirilor nu a fost actualizată în ultimii trei ani (anteriori anului fiscal de referinţă - n.r.) pe baza unei evaluări autorizate, cota de impozit va fi cuprinsă între 5 și 10%. Excepție fac clădirile care aparțin firmelor aflate în faliment. În cazul clădirilor cu destinație mixtă, dacă suprafețele folosite în scop rezidențial și comercial nu pot fi delimitate clar, iar cheltuielile aferente imobilului sunt suportate de cei care desfășoară activități economice, autoritățile vor considera că destinația clădirii este nerezidențială, iar impozitul datorat va fi mai mare.

Taguri articol


12