• Firmele pot opta, începând cu 1 ianuarie 2013, pentru declararea şi plata anticipată a impozitului pe profit, în rate trimestriale, sistem aplicabil până acum doar persoanelor fizice. Astfel, „societăţile comerciale care optează pentru acest sistem până la 31 ianuarie vor putea plăti impozitul în patru tranşe, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului pentru care se face plata”, spun reprezentanţii Fiscului. Aplicarea sistemului va fi obligatorie cel puţin doi ani fiscali consecutivi, iar plăţile anticipate vor fi stabilite în baza impozitului achitat în anul precedent (evident, după o actualizare cu inflaţia). Băncile sunt obligate să folosească sistemul de plăţi anticipate.
• De la 1 ianuarie a intrat în vigoare şi sistemul „TVA la încasare”. Firmele cu afaceri sub 2.250.000 lei (precum şi societăţile comerciale nou înfiinţate) au obligaţia de a emite facturi pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii cu menţiunea „TVA la încasare”. În cazul în care contravaloarea (integrală sau parţială) a facturii nu este încasată în termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii documentului, taxa pe valoare adăugată devine exigibilă. De asemenea, dreptul de deducere a TVA este amânat până la plata facturilor.
• O altă modificare a Codului Fiscal, care intră în vigoare de la 1 octombrie 2013, permite firmelor succesoare ale operaţiunilor de reorganizare să recupereze pierderile fiscale. De asemenea, termenul de aplicare a măsurii de amânare a plăţii TVA în vamă pentru importuri va fi prelungit cu patru ani, până la 31 decembrie 2016. Nu în ultimul rând, potrivit OG 15/2012, „locul prestării serviciilor de închiriere de mijloace de transport pe termen lung (inclusiv leasing) va fi cel în care se află reşedinţa beneficiarului”.
• Fimele cu venituri maxime de 65.000 euro (faţă de 100.000 euro, cât era până acum plafonul) vor plăti impozit pe venit de 3%, începând cu 1 februarie 2013. Pentru microîntreprinderile care aveau deja afaceri anuale sub 65.000 euro, la 31 decembrie 2012, alegerea sistemului de taxare (pe profit sau pe venit) nu va mai fi opţională; ele vor fi obligate să plătească impozit pe veniturile realizate. Totodată, firmele care plătesc impozit pe profit trebuie să treacă la plata impozitului pe venit din anul fiscal următor, dacă se încadrează în marjele impuse microîntreprinderilor. Nu în ultimul rând, societăţile nou înfiinţate vor plăti impozit pe venit din primul an fiscal.
Impozite noi
1. În agricultură - 16% din venitul anul (suprafeţele vizate - 2 - 50 hectare)
2. Pentru firmele cu afaceri sub 65.000 euro - 3% din venit
3. Discuţii despre un impozit forfetar în servicii
Alte taxe şi accize
1. Se scumpeşte berea!
2. Gaze naturale - taxă de 60% din veniturile suplimentare
3. O taxă specială - 0,5% pentru firmele cu activităţi de extracţie/exploatare