Sătui de ameninţările cu greva, de scandalul făcut de miile de oameni aflaţi în pragul sărăciei care şi-au cerut dreptul la viaţă şi speriaţi de posibilitatea că liderii sindicali vor reuşi să mobilizeze o Românie flămândă împotriva lor, guvernanţii au decis să închidă gura reprezentanţilor salariaţilor români. Potrivit deputatului PSD Arad Ciprian Luca, noul Cod al Muncii urmăreşte îngrădirea drepturilor la luptă sindicală. „Apreciez că această măsură de a pune pumnul în gura celor care ar avea ceva de spus împotriva directivelor democrat-liberale demonstrează laşitatea celor aflaţi acum la guvernare. De teama de a sta la discuţii cu sindicatele şi de a asculta alte puncte de vedere, Guvernul Boc adoptă această măsură de protecţie; pentru că tot despre o protecţie e vorba, doar că protejaţii nu sunt oamenii muncii, ci grupul de interese al portocaliilor\", afirmă Ciprian Luca. Mai mult, parlamentarul PSD consideră că prevederile viitorului Cod al Muncii vor conduce la o inflexibilizare a pieţei muncii, la o creştere a fiscalităţii şi a fenomenului muncii la negru. La rândul lor, sindicaliştii sunt de părere că noile prevederi ale Codului Muncii vor crea haos, tensiuni locale şi fraudă fiscală. Liderii Confederaţiei Cartel Alfa au arătat, ieri, care sunt principalele propuneri de modificare pe care sindicaliştii le resping.
CRITERIILE DE PERFORMANŢĂ, STABILITE DOAR DE PATRON. Sindicaliştii nu sunt de acord cu instituirea dreptului angajatorului de a stabili unilateral obiective de performanţă individuală pentru salariaţi şi criterii de evaluare, arătând că instituirea acestui drept, fără a se preciza un sistem de limitare rezonabilă a obiectivelor de performanţă ce pot fi stabilite, deschide calea către abuzuri. „Angajatorii vor putea stabili obiectivele în aşa fel încât salariaţii nu vor putea realiza niciodată salariul negociat şi vor putea fi concediaţi cu uşurinţă pentru necorespundere profesională, dacă nu îndeplinesc obiectivele de performanţă”, a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Alte prevederi respinse de sindicalişti se referă la acordarea dreptului angajatorului - sub pretextul reducerii temporare a activităţii pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depăşesc 30 de zile lucrătoare - de a reduce unilateral programul de lucru al salariaţilor de la cinci la patru zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, precum şi de a trimite salariaţii în concediu fără plată pe o perioadă de 15 zile lucrătoare consecutive pe an. „Angajatorul va putea invoca motivul că şi-a redus temporar activitatea, pentru a-şi micşora costurile cu salariile, fără a mai fi obligat să plătească salariaţilor 75% din salariul de bază. În acest fel, costurile sau o parte substanţială din costurile oricărei conjuncturi economice nefavorabile sunt transferate exclusiv pe seama salariaţilor”, a spus Bogdan Hossu.
PROTESTE ÎN ÎNTREAGA ŢARĂ. O altă propunere pe care sindicatele nu o agreează se referă la concedierile colective şi la criteriile sociale convenite prin contractele colective de muncă pentru departajarea salariaţilor, excluzându-se cu desăvârşire posibilitatea stabilirii prin negocieri colective a unui mix de criterii sau ignorarea obiectivelor de performanţă în cazul unor categorii protejate sau vulnerabile de salariaţi. „În cazul concedierilor, primii concediaţi vor fi salariaţii incomozi, sub pretextul că nu au realizat „obiectivele de performanţă individuală”. Deoarece criteriile de evaluare a acestor performanţe sunt stabilite unilateral de către angajator, în fapt, angajatorul va concedia pe oricine va dori, fără ca salariaţii să mai poată fi apăraţi. După concediere, chiar de a doua zi, patronul poate angaja alte persoane pe locurile de muncă ale celor concediaţi, fără a mai suporta vreo consecinţă”, precizează liderul Cartel Alfa. Sindicaliştii au anunţat că, începând de luni, 26 februarie, vor demara acţiuni de protest în întreaga ţară.