Codul portocaliu a făcut ravagii în Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Furtună violentă! Străzi acoperite de șuvoaie, mașini blocate în apă, zeci de locuințe inundate

Codul portocaliu a făcut ravagii în Constanța

Administrație 19 Septembrie 2016 / 17:59 3521 accesări

Cea mai afectată zonă de ploaia torențială din municipiul Constanța a fost intersecția bulevardului Ferdinand cu strada Mihai Viteazu (sursa: Facebook)

Cea mai afectată zonă de ploaia torențială din municipiul Constanța a fost intersecția bulevardului Ferdinand cu strada Mihai Viteazu (sursa: Facebook)

Imaginea apocaliptică și-a atins apogeul în zona Gării CFR Constanța, unde, în dreptul pasajului pietonal, un stâlp de iluminat și mai mulți copaci erau rupți și puși la pământ

Imaginea apocaliptică și-a atins apogeul în zona Gării CFR Constanța, unde, în dreptul pasajului pietonal, un stâlp de iluminat și mai mulți copaci erau rupți și puși la pământ

După o vară toridă și secetoasă, toamna și-a intrat în drepturi. Și nu oricum! Printr-o furtună cu ploaie torențială. Luni dimineață, timp de aproximativ o oră, vântul a bătut atât de puternic încât a pus la pământ 30 de copaci, a smuls acoperișul unui bloc și chiar a rupt doi stâlpi de iluminat. Mai mult decât atât, în Șantierul Naval Constanța, în urma vântului extrem de puternic, o macara a fost trântită la pământ. În timp ce vântul își vedea de treabă, ploaia (care a căzut cu 35 de l/mp) a inundat zeci de locuințe și mașini. Și toate acestea s-au întâmplat numai în municipiul Constanța. Locuitorii celorlalte orașe au fost ceva mai norocoși. Singurele probleme mai deosebite s-au înregistrat la Medgidia, unde au fost inundate două barăci şi o casă, iar în satul Făclia, o familie s-a trezit cu apa în locuință. Totodată, pe drumul E81 Constanţa - Cernavodă, în apropiere de localitatea Făclia, două autoturisme au rămas blocate din cauza ploii torenţiale. Din fericire pentru persoanele aflate în cele două vehicule, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență au intervenit prompt, degajând drumul de mâl și gunoaie. Revenind la municipiul Constanța, după cum aminteam mai sus, situația a fost una dezastruoasă. La scurt timp după ce ploaia și vântul au încetat, locuitorii orașului au putut constata dimensiunile prăpădului. Indiferent pe ce stradă o luai, era aproape imposibil să nu vezi câte o creangă ruptă sau un copac smuls.

INTERSECȚIA FERDINAND CU MIHAI VITEAZU, „MICA VENEȚIE“

Cea mai afectată zonă de ploaia torențială din municipiul Constanța a fost intersecția bulevardului Ferdinand cu strada Mihai Viteazu. La fel ca în alte situaţii, în zonă s-a acumulat atâta apă încât prin intersecție abia puteau trece autobuzele, autocarele sau alte vehicule de mare tonaj. Cine a trecut prin această intersecție a spus, cu siguranţă, că orașul s-a transformat într-o mică Veneţie. Unii dintre cei care muncesc în zonă au spus că le-a fost teamă să deschidă ușa clădirii în care lucrează, pentru a nu inunda imobilul. „Apa depășește jumătate de metru. Nu pot să mă duc la muncă. Aștept să se scurgă toată apa“, a spus o constănțeancă.

BULEVARDUL 1 MAI, IMAGINEA APOCALIPSEI

În altă zonă a orașului, mai exact pe bulevardul 1 Mai, domnea Apocalipsa. Zeci de copaci smulși din pământ, sute de crengi rupte, cabluri de telecomunicație aruncate de vânt pe șosea, oameni care scoteau apa din mașini cu fărașul și stâlpi de iluminat rupți. Efectele furtunii violente erau vizibile încă de la intrarea în municipiul Constanța dinspre Mangalia. Chiar în dreptul Școlii nr. 37, corpul B, o creangă a unui plop uriaș bloca accesul elevilor în unitatea de învățământ. Ceva mai spre centrul orașului, în dreptul complexului comercial Billa, în stația de autobuz, un stâlp de iluminat rupt de vânt atârna agățat doar de cablurile de telecomunicație. Vizavi, acoperișul unui bloc fusese smuls și aruncat de vânt direct pe o mașină. Tot pe bulevardul 1 Mai, mai multe apartamente de la parterul blocurilor au fost inundate. Apa care a atins și 30 de centimetri le-a distrus oamenilor tot ce aveau în casă. „Ne-am săturat să ne tot inundăm din cauza faptului că apartamentele noastre sunt situate mai jos de nivelul șoselei. Cerem Primăriei Constanța să amenajeze un canal pluvial. Colac peste pupăză, după ce a încetat ploaia, angajații administrației locale pompau noroiul în canalizarea menajeră. În cazul în care mai plouă, riscăm să ne inundăm din nou“, a spus un locatar al blocului I4. Imaginea apocaliptică a atins apogeul în zona Gării CFR Constanța, unde în dreptul pasajului pietonal, de altfel și acesta plin cu apă și noroi, un stâlp de iluminat și mai mulți copaci erau rupți și puși la pământ.

HAOS ÎN TRAFIC

Nici șoferii care au circulat spre dimineață pe străzile și bulevardele Constanței nu au avut o misiune ușoară. În urma furtunii care s-a abătut luni dimineaţă asupra municipiului, traficul rutier a fost perturbat pe aproape toate arterele, iar şoferii care s-au deplasat la orele dimineţii au fost nevoiţi să se înarmeze cu nervi de oţel, fiind prinşi în cozile imense. Alții, ceva mai ghinioniști, nici nu au apucat să pornească mașina din cauza inundațiilor. „Nu am mai văzut o asemenea ploaie în Constanța“, a declarat un cetățean care scotea de zor apa din mașină cu fărașul.

MAI MULTE LOCALITĂŢI DIN JUDEŢ, FĂRĂ CURENT ELECTRIC ŞI APĂ POTABILĂ

Din cauza vântului puternic, la nivelul liniilor de alimentare cu tensiune s-au înregistrat mai multe avarii. Fără energie electrică, staţiile şi sursele de apă ce asigură alimentarea cu apă a abonaţilor nu au putut funcţiona. Astfel de situaţii s-au înregistrat la Mihail Kogălniceanu, unde, din cauza unei avarii Enel, staţia de pompare hidrofor a rămas fără energie, motiv pentru care abonaţii din zona de la intrarea în localitate nu au avut apă la robinete. De asemenea, și staţia de pompare a apei de la Crucea a rămas fără energie, fiind afectată alimentarea cu apă a întregii localităţi. Căderi de tensiune s-au înregistrat şi la sursa de apă de la Galeșu şi la staţia de pompare Lumina.

VREMEA REA NU SE LASĂ PLECATĂ. CONSTANȚA, SUB COD GALBEN DE VREME REA!

Pentru că nu a fost suficientă furtuna de luni dimineață, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că vremea rea nu pleacă de la malul mării. Potrivit meteorologilor, până în 20 septembrie, ora 21.00, va fi în vigoare atenționarea Cod galben de ploi cu caracter temporar în toată țara, inclusiv județul Constanța, și se vor cumula cantități de apă ce vor depăși frecvent 20 - 25 l/mp și pe arii restrânse 40 - 50 l/mp. În a doua parte a zilei de 20 septembrie, ploile însemnate cantitativ se vor semnala în special în sud-vestul țării. ANM precizează că temperaturile vor scădea semnificativ în toate regiunile, astfel că pe parcursul zilelor de marți, 20 septembrie, și miercuri, 21 septembrie, vremea va deveni rece pentru această perioadă în toată țara. De asemenea, reprezentanții Centrului Meteorologic Regional Dobrogea informează că în Constanța, între 19 septembrie, ora 9.00, și 20 septembrie, ora 9.00, ar putea cădea aproximativ 20 - 25l/mp, iar între 20 septembrie, ora 9.00, și 21 septembrie, ora 9.00 aproximativ 10 - 15l/mp. Primăria Constanța anunță că eventualele probleme cauzate de căderea copacilor pot fi sesizate la nr. tel.: 0241/488.180.

RECLAMAȚII LA RAJA!

„În urma atenționărilor meteo, la nivelul SC RAJA SA s-au luat toate măsurile necesare pentru a se putea interveni cu promptitudine. Astfel, la nivelul municipiului Constanţa, dar și în restul localităților de la nivelul județului vizate de ploi torențiale, au fost pregătite să intervină 47 de echipe dotate cu wome, vidanje și pompe de mare putere - 26 în municipiul Constanța și 21 în restul județului. În doar o oră, în municipiul Constanța, cantitatea de precipitații căzută a fost de aproximativ 35 l/mp. Până la prânz, din cauza ploilor, la dispeceratul societăţii s-au înregistrat 38 de reclamații venite din municipiul Constanța, cele mai multe vizând zonele: Delfinariu - strada Ahile Mihail, Faleză Nord - strada Onești, Poarta 6 - strada Frigului, Coiciu, Poarta 1, bulevardele I.C. Brătianu, 1 Mai și Ferdinand. Și în municipiul Medgidia au fost înregistrate reclamații privind sistemul de canalizare stradal, din zonele Intim - strada Silozului și pasajul de trecere pe sub podul rutier înspre Gară. Echipele de intervenție au răspuns la toate aceste solicitări, iar la ora actuală toate sunt în curs de rezolvare. Facem un apel către toţi abonaţii care înregistrează probleme la sistemul de alimentare cu apă potabilă şi canalizare, pentru remedierea acestor situaţii într-un timp cât mai scurt, să sesizeze toate avariile apărute la dispeceratul societăţii, la numărul de telefon 0241.66.44.44”, potrivit unui comunicat de presă al RAJA Constanţa.



12