Codurile verbale ale lui Mozart

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Codurile verbale ale lui Mozart

Monden 07 Iulie 2012 / 00:00 435 accesări

Compoziţiile sale au fost într-adevăr geniale dar când vine vorba despre celelalte forme de exprimare ale marelui Wolfgang Amadeus Mozart, lucrurile stau complet diferit. Cam aceasta ar putea fi concluzia trasă de cei care citesc o scrisoare trimisă de tânărul compozitor unei verişoare.

Respectiva depeşă a fost publicată joi, pe un blog specializat în postarea de documente inedite de arhivă. Scrisoarea expediată în noiembrie 1777 de Mozart, la vârsta de 21 de ani, verişoarei şi probabil iubitei sale Marianne, în vârstă de 19 de ani, a fost publicată pe blogul Letters Of Note. Documentul scoate în evidenţă pasiunea tânărului compozitor pentru jocurile de cuvinte dar şi pentru glumele... urât mirositoare: ”Acum îţi spun noapte bună, sper că vei face pe tine în pat cu toată energia”. ”Dormi în pace şi încearcă să îţi săruţi propriul fund”, spune Mozart într-o altă frază din aceeaşi scrisoare. Într-un alt paragraf, compozitorul afirmă: ”Fundul meu arde ca un foc! Ce mai înseamnă şi asta, poate că bălegarul vrea să iasă? Da, da, bălegarule, te cunosc, te văd, te gust şi, oare ce e asta, chiar este posibil?”.

Biograful Phillippe Sollers susţine că Mozart ar fi moştenit... gustul pentru acest tip de umor de la mama lui, Anna, care folosea frecvent astfel de glume şi de expresii în corespondenţa cu soţul ei Leopold. Scrisoarea, tradusă din limba germană de Robert Spaethling, conţine şi expresia spuni cuni fait. Sensul acestei expresii nu este cunoscut, dar apariţia ei frecventă în textul scrisorii i-a determinat pe istorici să lanseze un concurs pe site-ul Mozart Forum, pentru a încerca să descifreze codurile verbale folosite de Mozart. Letters of Note este un blog specializat în postarea unor pasaje fascinante provenind din documente de arhivă, completate cu imaginile scanate sau transcrieri ale textelor originale.



12