Coface ar putea coborî, cu o treaptă, ratingul României

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Coface ar putea coborî, cu o treaptă, ratingul României

Economie 04 Octombrie 2007 / 00:00 606 accesări

Compania de evaluare financiară Coface analizează, în prezent, posibilitatea de scădere a ratingului României de la “A4” şi “A4-“, pe fondul deteriorării condiţiilor macroeconomice şi situaţiei politice. “Cu toate că ne declaram optimişti la începutul anului, trebuie să anunţăm că luăm în calcul scăderea ratingului. Deteriorarea situaţiei macroeconomice poate influenţa comportamentul de plată al companiilor româneşti”, a declarat, ieri, directorul general al Coface România, Cristian Ionescu. Economia românească a suferit “şocuri pe termen scurt” dinspre creşterea deficitului de cont curent, deprecierea leului, încetinirea creşterii economice şi situaţia politică, susţine Ionescu.

Coface acordase un rating de ţară “B\'”României în decembrie 2004, care a fost urcat la “B+” în iunie 2005 şi a trecut la “A4” în decembrie 2005. Coface calculează ratingul de ţară pe baza a şapte tipuri de indicatori, şi anume vulnerabilitatea dezvoltării, instabilitatea politică şi instituţională, fragilitatea sistemului bancar, criza lichidităţii monedei străine, gradul de îndatorare externă, vulnerabilitatea faţă de capitalul străin şi comportamentul de plată al companiilor. Printre factorii pozitivi menţionaţi de directorul Coface se numără păstrarea încrederii investitorilor în România. \"Din cauza paraliziei politice nu ne putem gîndi însă la accesarea de fonduri europene\", a precizat Ionescu. El a mai menţionat că, în ultimii doi ani, nu a observat în mod clar o politică de promovare a exporturilor, iar gîlceava politică nu are rolul de a linişti situaţia. ”Turbulenţele politice din România au încetinit procesul de reformă”, a subliniat, ieri, Martina Dobringer, directorul general Coface Austria şi Coface Europa Centrală, la \"Conferinţa de Risc de Ţară 2007\", în cadrul căreia este dezbătut ratingul de ţară al României acordat de Coface, precum şi implicaţiile acestuia asupra mediului de afaceri românesc.

Ea a adăugat că \"economia României se află în pericol de supraîncălzire\". Încetinirea reformei din România a fost remarcată de mai mulţi analişti internaţionali. Potrivit reprezentantului Coface, România este una ţările care se confruntă cu riscul apariţiei unei crize legate de cursul de schimb. Coface a fost înfiinţată în 1946, în Franţa. şi are patru linii de activitate - asigurări de credit, atribuire de ratinguri, administrarea creanţelor şi factoring. Expunerea totală a grupului pentru România era, la sfîrşitul primului trimestru, de 1,125 miliarde de euro, cea mai mare pondere fiind deţinută de Coface Franţa, cu 440 de milioane de euro. La finele anului trecut, expunerea era de 750 de milioane de euro.



12