Cofetari, e cazul să vă faceți provizii! Un kilogram de vanilie = 750 de dolari!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cofetari, e cazul să vă faceți provizii! Un kilogram de vanilie = 750 de dolari!

Culinar 30 Octombrie 2017 / 17:30 5229 accesări

Cofetarii şi gelatierii din întreaga lume sunt panicaţi de soarta deserturilor, pentru că preţul vaniliei creşte foarte mult. Principala cauză este ciclonul din Madagascar, din martie 2017, se anunță pe gustarte.ro.

Madagascar este principalul producător de vanilie la nivel mondial, asigurând 80% din necesarul lumii. Momentan, un kilogram de boabe de vanilie variază între 600 şi 750 de dolari, în timp ce în 2015 era doar 100 de dolari. 4 kg de extract de vanilie pur sunt acum 500 de dolari. În 2015 erau 70 de dolari.

De obicei, creşterea preţului din cauza vremii se regla în timp şi după o perioadă scădea, ajungând la normal mai aproape de declanşarea crizei. De această dată, nu numai că nu a revenit, ci a şi crescut din ce în ce mai mult. Situaţia nu se va schimba pentru că, de obicei, unei plantaţii de vanilie îi ia 3 ani să se maturizeze şi să producă în parametrii optimi. Ciclonul din primăvară a lovit cele mai productive ferme şi copacii din jurul lor, care aveau rolul de a filtra razele soarelui. Din această cauză şi recoltele viitoare sunt compromise. Ciclonul este singurul vinovat. În 2007, mulţi fermieri au renunţat la aceste culturi pentru că preţurile ajunseseră atât de mici încât nu mai avea sens să investească bani şi resurse umane şi şi-au îndreptat atenţia către alt tip de agricultură. În 2015 preţurile au început să crească având în vedere că oamenii au devenit tot mai interesaţi de ingrediente naturale, iar esenţele artificiale de vanilie au început să piardă teren. Cererea a început să fie din ce în ce mai mare, astfel că au crescut şi preţurile.

Nu numai vanilia de Madagascar este scumpă, ci şi cea din Indonezia, Mexic, Uganda sau India. Pentru cofetari şi gelatieri este una dintre aromele de bază, pentru că cei mai mulţi clienţi aleg deserturi care au la bază vanilie. De asemenea, se foloseşte şi în industria cosmetică.

În lipsa vaniliei naturale, unii producători folosesc vanilina, pe care o sintetizează cu ajutorul petrolului, gudronului de cărbune şi al lemnului. Vanilina este molecula care dă aroma specifică boabelor de vanilie.

Taguri articol


12