Colaborări între Facultatea de Arte şi Banca Mondială - România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Colaborări între Facultatea de Arte şi Banca Mondială - România

Cultură 11 Noiembrie 2010 / 00:00 986 accesări

Expoziţia artistului plastic constănţean Marian Burhală, vernisată la începutul acestei luni, la sediul Băncii Mondiale din Bucureşti, deschide calea unor noi colaborări între mediul artistic şi cel economic. Din discuţiile purtate de lect. univ. dr. Gheorghe Caruţiu cu managerul pentru România al Băncii Mondiale, François Rantrua, s-a născut ideea colaborării, pe viitor, dintre Catedra de Arte Plastice şi Decorative a Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius” şi Banca Mondială, într-un proiect stabil pentru promovarea artiştilor. Ideea a fost primită cu bucurie şi acceptată atât de François Rantrua, cât şi de economistul Misiunii Băncii Mondiale în România, Cătălin Păuna.

Colaborarea propusă are în vedere constituirea unui program anual de organizare de expoziţii la sediul Băncii Mondiale din Bucureşti, principalul scop fiind prezentarea creaţiei artiştilor consacraţi şi promovarea tinerilor plasticieni. La mai puţin de o săptămână de la inedita propunere, şeful Catedrei de Arte Plastice şi Decorative a Facultăţii de Arte, conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu, a stabilit deja un acord de parteneriat între Universitatea „Ovidius” şi Banca Mondială din Bucureşti privind participarea la evenimente cu caracter artistic şi cultural şi colaborarea pentru atragerea de fonduri pentru noi proiecte.

Acest proiect face parte din politica de deschidere a facultăţii constănţene către noi oportunităţi, menite să facă cunoscute pe plan naţional activităţile artistice de la malul mării. „Este salutară iniţiativa Băncii Mondiale-România de a găzdui o expoziţie de pictură a unui tânăr artist. Este, cred, o excelentă modalitate de a apropia două lumi aparent separate - cea a mediului financiar-bancar şi cea a artei. Arta nu trebuie însă doar admirată, ci şi cumpărată, dovedindu-se adesea o investiţe foarte rentabilă. Lucrările lui Van Gogh, care nu au reuşit să-şi găsească cumpărători în timpul vieţii artistului, dar care azi se vând la licitaţii pe sume fabuloase, reprezintă un exemplu edificator”, a subliniat lect. univ. drd. Eduard Andrei, cel care a susţinut vernisajul expoziţiei de pictură semnată de Marian Burhală.

De asemenea, în cadrul întâlnirii de la Bucureşti, maestrul Gheorghe Caruţiu l-a invitat la Constanţa pe François Rantrua să susţină în faţa studenţilor ovidieni o conferinţă pe teme de actualitate şi maxim interes pentru societatea românească, la care domnia sa a răspuns afirmativ.

Taguri articol


12