Colaborator al lui Obama, demis în urma unor mesaje pe Twitter

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noutăţi de peste Ocean

Colaborator al lui Obama, demis în urma unor mesaje pe Twitter

Externe 24 Octombrie 2013 / 00:00 376 accesări

Un membru al echipei de securitate naţională a preşedintelui SUA a fost concediat după ce a fost identificat drept autorul unor mesaje pe Twitter scrise sub un pseudonim şi insultătoare pentru administraţie. Potrivit site-ului ”The Daily Beast”, Jofi Joseph, în vârstă de 40 de ani, a fost demis săptămâna trecută din funcţia de responsabil pentru lupta împotriva proliferării nucleare în cadrul Consiliului de Securitate Naţională (NSC), după ce a fost identificat drept autorul mesajelor de pe contul @NatSecWonk. De pe acest cont anonim, deschis la începutul lui 2011 şi al cărui nume este acronimul de la ”nebun după securitatea naţională”, Joseph nu scutea pe nimeni, criticând atât administraţia democrată, cât şi pe republicani sau comentatorii conservatori. Mesajele sale o vizau în special pe prietena apropiată şi consiliera preşedintelui, Valerie Jarrett, pe cel care redactează discursurile de politică externă ale lui Obama, Ben Rhodes, şi chiar pe secretarul de Stat, John Kerry. Cotidianul ”Politico” a obţinut o declaraţie de la Joseph. Acesta afirmă că a fost un privilegiu să servească administraţia şi regretă profund că a trădat încrederea investită în el. ”Ceea ce a început ca o parodie a culturii de la Washington a devenit, pe parcurs, un ansamblu de comentarii deplasate şi meschine. Îmi asum totala responsabilitate pentru acest caz şi îmi prezint scuze sincere faţă de toţi cei pe care i-am insultat”, a adăugă Joseph. Casa Albă nu a comentat oficial pe tema acestui caz. Contul de Twitter @NatSecWonk a fost dezactivat marţi seară.

NEGLIJENŢĂ... NUCLEARĂ Patru ofiţeri ai forţelor aeriene americane au fost pedepsiţi pentru că au lăsat deschisă, în două rânduri, uşa care duce la postul de lansare a bombei atomice, pe care ar fi trebuit să o păzească. Centrele de control ale armei nucleare americane sunt în permanenţă ocupate de doi ofiţeri care supraveghează bomba. Lor le este interzis să deschidă şi cu atât mai mult să lase deschisă uşa care duce la postul lor, în timp ce unul dintre cei doi este absent sau doarme. Dar în aprilie, la baza Minot din North Dakota, în timp ce unul dintre cei doi ofiţeri de gardă dormea, coechipierul său a lăsat să intre bucătarul care le aducea mâncarea, a declarat locotenent-colonelul John Sheets, purtător de cuvânt al Global Strike Command, care conduce misiunile nucleare ale forţelor aeriene. O lună mai târziu, la baza Malmstrom din Montana, unde se află o treime dintre armele intercontinentale americane, un alt ofiţer a întredeschis uşa de la postul de control, pentru a lăsa să intre o echipă de mentenanţă, în timp ce colegul lui dormea. Ofiţerii responsabili de aceste erori au pierdut salariul pe două luni, în timp ce colegii lor au primit fiecare câte o scrisoare de mustrare. Cele două incidente reprezintă noi probleme pentru forţele strategice americane. În august, o inspecţie la forţele aeriene a calificat drept nesatisfăcătoare unitatea care se ocupă de controlul misiunilor intercontinentale (ICBM) de la Malmstrom. În mai, 17 ofiţeri ai bazei de la Minot au rămas fără certificare după o evaluare incorectă a aptitudinilor lor de a desfăşura operaţiuni de lansare.

ANTI-OBAMACARE Adversarii republicani ai lui Barack Obama continuau, marţi, să îi ceară să amâne obligaţia legală a de fi asiguraţi medical începând din 2014, din cauza disfuncţiilor portalului de internet aflat în centrul reformei sistemului de sănătate. ”Legea afirmă foarte clar că cei care anul viitor nu vor subscrie pentru asigurare medicală vor datora bani, o penalizare, IRS, fisculului american”, a explicat, marţi, senatorul republican Marco Rubio. ”Este nedrept să pedepseşti oamenii pentru că nu au cumpărat un produs pe care nu pot să îl cumpere astăzi pentru că tehnologia nu este pusă la punct, deoarece site-ul de internet de unde ar trebui să îl cumpere nu funcţionează, după cum a mărturisit chiar preşedintele. Prin urmare, cer pur şi simplu o amânare a acestei obligativităţi, până când General Accounting Office (biroul de audit al administraţiei) certifică faptul că site-ul este în funcţiune şi funcţionează timp de şase luni consecutiv”, a afirmat Rubio.

Începând din ianuarie, toţi americanii vor fi obligaţi din punct de vedere legal să fie asiguraţi medical. Cei 50 de milioane de americani care nu au în prezent o asigurare de sănătate pot, teoretic, să intre pe portalurile de internet din 1 octombrie, pentru a-şi alege o asigurare mai mult sau mai puţin scumpă, în funcţie de venituri. Dar, la trei săptămâni de la lansare, portalurile sunt afectate de probleme tehnice care împiedică persoanele să se înscrie sau chiar să vizualizeze opţiunile disponibile. Obama a recunoscut luni că site-ul este prea lent şi a promis o actualizare. „Casa Albă nu a anunţat o amânare a obligativităţii de a fi asigurat, pentru că se vorbeşte despre o dată-limită de 15 februarie sau 31 martie şi noi suntem în 21 octombrie“, a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Carney a amintit totuşi că legea prevede că persoanele care nu au avut acces, din motive diverse, la o asigurare ieftină nu vor fi penalizate.

Taguri articol


12