Colea Răutu a fost înmormîntat cu onoruri militare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Colea Răutu a fost înmormîntat cu onoruri militare

Cultură 17 Mai 2008 / 00:00 1028 accesări

Actorul Colea Răutu, care a încetat din viaţă marţi, la vîrsta de 95 de ani, a fost înmormîntat, ieri, la Cimitirul Bellu, pe Aleea Actorilor, cu onoruri militare, la funeralii participînd aprox. 300 de persoane. Sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului a fost depus, joi, în Capela Mare a Cimitirului Bellu, iar vineri, i s-a oficiat o slujbă funerară care a durat puţin peste o oră. După ce a fost scos din capelă, militarii i-au prezentat onorul, iar în momentul în care a fost coborît în groapă, s-au tras trei salve de armă, actorul fiind înmormîntat cu onoruri militare întrucît a primit, în 2002, Ordinul Naţional „Steaua României\" în grad de cavaler.

La înmormîntare au participat circa 300 de persoane, familia actorului, dar şi mulţi foşti colegi de scenă ai lui Colea Răutu, precum Ştefan Iordache, Sergiu Nicolaescu, Mitică Popescu, Irina Petrescu, Sebastian Papaiani, Nicu Constantin, Ruxandra Sireteanu, Ioana Pavelescu şi Valentin Teodosie. Printre cei prezenţi s-au mai numărat omul de afaceri George Copos şi Ion Iliescu.

Actorul Sebastian Papaiani a declarat că Răutu era „un om plin de poveşti\". „A făcut multe la viaţa lui\", a spus Papaiani, care şi-a amintit că l-a cunoscut pe Colea Răutu la filmările pentru „Toate pînzele sus!\". „Am stat foarte mult faţă în faţă, ascultîndu-i poveştile. (...) El a fost genul de om care a tăcut şi a făcut\", a apreciat Papaiani.

În jurul orei 13.45, sicriul a fost coborît în groapă, locul înmormîntării - în apropiere de mormintele actorilor Leopoldina Bălănuţă şi Ernest Maftei - fiind alocat pe Aleea Actorilor la intervenţia Primăriei Bucureşti. Joi, la Capela Mare a Cimitirului Bellu, unde a fost depus sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului, actriţa Ioana Pavelescu s-a arătat revoltată de modul în care Colea Răutu este condus pe ultimul drum. „Colea Răutu nu are un loc de veci pe Aleea Actorilor, nu este depus la niciun teatru, la niciun cinematograf, este îngropat ca un om oarecare\", a mai adăugat Ioana Pavelescu. „Niciun director de teatru sau de cinematograf nu s-a oferit să îl depună pe Colea Răutu în instituţia sa (...) Lui i-ar fi plăcut să fie depus undeva şi să fie îngropat pe Aleea Actorilor\", a spus actriţa, care a mai adăugat că marele actor a fost ca un tată pentru ea. „Am copilărit în umbra lui, deoarece părinţii noştri erau prieteni\", a declarat Ioana Pavelescu. În cursul serii de joi, familia actorului a fost sunată de o persoană de la PMB, care a anunţat-o că actorul poate fi înmormîntat pe Aleea Actorilor, şi nu în cripta familiei Răutu de la Bellu.

Actorul Colea Răutu a încetat din viaţă, marţi, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde era internat de mai bine de o săptămînă, acesta suferind de ciroză.

Colea Răutu s-a născut la 28 noiembrie 1912, la Bălţi, în Basarabia. A urmat Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti, avînd,apoi, o îndelungată activitate teatrală, fiind actor la diferite teatre, printre care Teatrul de Revistă „Constantin Tănase\", Teatrul de Operetă, Teatrul de Stat din Piteşti, Teatrul Giuleşti, TNB, Teatrul „C. Nottara\". Printre distincţiile primite se află titlul „Artist Emerit\", Premiul de Stat, Premiul de la Karlovy-Vary, Premiul Festivalului de la Moscova şi Premiul ACIN, în 1988, pentru întreaga carieră.

De asemenea, artistul a jucat în numeroase filme, precum: „Desfăşurarea\" (1954), „Bijuterii de familie\" (1957), „Setea\" (1960), „Castelanii\" (1964), „Fantomele se grăbesc\" (1966), „Răzbunarea haiducilor\" (1968) - Ibrahim, „Mihai Viteazul\" (1970) - Murad III, „Haiducii lui Şaptecai\" (1971) - Mamulos, „Nemuritorii\" (1974) - Iusuf Paşa, „Ştefan cel Mare - Vaslui 1475\" (1975) - Soliman Paşa, „Toate pînzele sus!\" (1976) - Spînu, „Ultima noapte de dragoste\" (1979), „Cel mai iubit dintre pămînteni\" (1993). Actorul a fost membru UCIN şi UNITER.



12