Colectarea selectivă a deşeurilor va deveni obligație!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Până în 2020

Colectarea selectivă a deşeurilor va deveni obligație!

Administrație 22 Martie 2016 / 15:50 1487 accesări
CJC va împărți gratuit tuturor celor care locuiesc la casă câte cinci pubele pentru depozitarea deșeurilor din sticlă, plastic și metal, hârtie și carton, deșeurilor reziduale și biodegradabile

CJC va împărți gratuit tuturor celor care locuiesc la casă câte cinci pubele pentru depozitarea deșeurilor din sticlă, plastic și metal, hârtie și carton, deșeurilor reziduale și biodegradabile

În urmă cu 10 ani, una din condițiile impuse României de Uniunea Europeană a fost să desființeze toate gropile de gunoi neconforme de la marginea localităților. Adică acele focare de infecție de la periferia orașelor și comunelor, în care s-au strâns toate deșeurile produse în aceste localități timp de zeci de ani. La nivelul județului Constanța, marile gropi de gunoi, situate la marginea a cinci localități, Hârșova, Cernavodă, Murfatlar, Techirghiol și Medgidia, au devenit istorie și au fost desființate. Totul a fost posibil datorită unui proiect derulat de Consiliul Județean Constanța (CJC) cu fonduri europene și care a ajuns în stadiu avansat. În primă fază, au fost desființate gropile de gunoi neconforme din cele cinci localități. Operațiunea nu a fost deloc ușoară, mai ales pentru că depozitele erau întinse pe suprafețe cuprinse între 1,5 și 4 hectare. După acoperirea deșeurilor la doi metri sub pământ, au fost montate și sisteme de drenare a apei de suprafață, de captare a gazelor poluante emanate de deșeuri și a lichidelor scurse. Terenurile fostelor depozite vor fi supravegheate timp de doi ani, după care în zonă se vor amenaja fie parcuri, fie pășuni, fie păduri.

DEPOZITE NOI În etapa a doua, CJC a amenajat două stații de transfer al deșeurilor la Hârșova și Deleni, iar în urmă cu câteva zile a finalizat lucrările la noul centru ecologic de la Tortoman. Reprezentanții CJC au spus, marți, că deșeurile strânse din zonele Deleni, Cernavodă, Hârșova și Medgidia vor fi depozitate la centrul de la Tortoman, unde vor putea fi colectate gunoaiele menajere și asimilabile, cele din piețe, din parcuri și grădini și cele stradale. „Depozitul din localitatea Tortoman este dimensionat să funcționeze timp de 27 ani, cantitatea de deșeuri ce se va depozita în această perioadă fiind de 970.000 tone”, au spus reprezentanții CJC, care au mai punctat și faptul că, tot la Tortoman, va fi amenajat până la vară un centru de sortare a deșeurilor reciclabile și de tratare a resturilor biodegradabile.

COLECTARE SELECTIVĂ În etapa a treia, poate și cea mai importantă, Consiliul Județean va trece la colectarea selectivă a deșeurilor. În această fază, CJC va împărți gratuit tuturor celor care locuiesc la casă câte cinci pubele pentru depozitarea deșeurilor din sticlă (verde), plastic și metal (galben), hârtie și carton (albastru), deșeurilor reziduale (negru) și biodegradabile (maro). „Până în 2020, toți locuitorii județului trebuie să învețe să separe gunoaiele. Este o directivă a Uniunii Europene care trebuie respectată”, au spus reprezentanții CJC. Proiectul Consiliului este ambițios și greu de aplicat. Asta în condițiile în care românii, în special cei din mediul rural, încă nu sunt familiarizaţi cu colectarea selectivă a deşeurilor. Unora nu li se pare nici uşor şi nici la îndemână să aibă un sac pentru cartoane/hârtii, altul pentru sticle, unul separat pentru plastic şi altul pentru deşeurile menajere.

PRO ȘI CONTRA Nu toţi primarii sunt încântaţi de obligativitatea de a colecta selectiv deşeurile. Asta pentru că, spun ei, acest gen de colectare este foarte costisitor, pe care nu şi-l permit. Alții, însă, afirmă că selectarea gunoaielor de către cetățeni este singura metodă de a face economii la bugetul local. Printre aceștia se numără și primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache, care a spus că Ministerul Mediului îl obligă să plătească, anual, o taxă pentru fiecare tonă de deșeuri depozitată la groapa de gunoi. „Medgidia aruncă anual zeci de tone tone de deșeuri. Asta înseamnă că noi „aruncăm la gunoi” milioane de lei”, a spus Iordache.



12