Colecţie de o sută de volume cu documente despre istoria şi spiritualitatea Dobrogei, lansată de Arhiepiscopia Tomisului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa:

Colecţie de o sută de volume cu documente despre istoria şi spiritualitatea Dobrogei, lansată de Arhiepiscopia Tomisului

Cultură 21 Aprilie 2019 / 16:15 1069 accesări

Colecţia de o sută de volume intitulată "Sfinţii Părinţi Ortodocşi. Martirii Străromâni. Cuvioşii cei vechi", ce conţine, printre altele, valoroase papirusuri, pergamente şi manuscrise din peste 70 de arhive din Europa şi SUA, a fost lansată duminică de Arhiepiscopia Tomisului, eveniment desfăşurat la situl arheologic de lângă Catedrala Arhiepiscopală "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", din Constanţa.

Documentele privesc, în principal, istoria şi spiritualitatea din Dobrogea.

"Aducem la lumină, din diferite părţi ale lumii, manuscrise ale părinţilor de aici, de la Tomis, care nu au fost văzute de noi până acum. Unele dintre ele s-au publicat, dar să le vezi în originalitatea lor cum s-au scris de mâna unor mari părinţi, Sfântul Ioan Cassian, Sfântul Dionisie cel Smerit, de asemenea teologi şi călugării sciţi şi atâţia alţi părinţi, noi n-am avut ocazia. Este o sărbătoare cu totul specială astăzi, pentru că o sută de volume au fost aşezate înaintea noastră cu manuscrise atât de frumoase. Cel ce s-a ostenit să adune din peste 70 de biblioteci şi arhive din Europa şi Statele Unite ale Americii este ilustrul profesor de la universitatea noastră, 1991-1992, domnul Constantin Barbu, un erudit de excepţie, un om care, însetat de ştiinţă, nu a putut să mai stea doar la o catedră, în faţa studenţilor şi împreună cu dascălii. (...) A căutat aceste nestemate, aceste comori ale spiritualităţii noastre, ale culturii şi civilizaţiei noastre străromâne şi iată că a izbutit", a spus arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, la deschiderea manifestării.

Potrivit acestuia, Arhiepiscopia Tomisului va continua un astfel de demers, intenţionând să lanseze până la 5.000 de volume.

"Suntem la primele o sută de volume, acum toate acestea sunt din mileniul unu, dar vom trece şi la istoria din mileniul doi. (...) Nu ne vom opri până la 5.000 de volume", a menţionat Teodosie.

La lansarea celor o sută de volume, eveniment organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu autorităţile locale, au participat reprezentanţi ai municipalităţii, personalităţi ale vieţii culturale şi ştiinţifice, precum şi enoriaşi.

"În cele 100 de volume, în format A4, color, sunt prezentate cele mai spectaculoase, valoroase şi remarcabile papirusuri, pergamente şi manuscrise din peste 70 de mari arhive ale Europei şi Statelor Unite, însemnând Vatican, Milano, Florenţa, Napoli, Berlin, München, Heidelberg, Koln, Dresda, Leipzig, Berna, Zürich, Viena, Madrid, Paris, Londra, Princeton, New York etc. În principal, documentele privesc bogata şi fascinanta istorie şi spiritualitate din Dobrogea. Găsim în aceste cărţi papirusul din anul 106 (când încă trăia Decebal) al lui Traianus Germanicus Dacicus, cele mai vechi manuscrise păstrate din Tristele şi Ponticele lui Ovidius (exilat în Tomis), patru din cele şase manuscrise străvechi, dinainte de anul 1000, din Cosmographia lui Aethicus Histricus, zeci de manuscrise din Dionysius Exiguus şi Ioan Cassian. Sunt publicate şi actele martirilor vestiţi ai Dobrogei: Dassius şi Zoticus, precum şi hărţi de la anul 1000, cu litoralul dobrogean. De asemenea, se regăsesc aici pergamentele şi manuscrisele cu numele, faptele şi gândurile episcopilor, arhiepiscopilor şi mitropoliţilor Tomisului începând cu sec. III până în sec. XI. Unele dintre aceste documente sunt vechi de două milenii", se menţionează într-un comunicat de presă transmis de Arhiepiscopia Tomisului.

Conform sursei citate, evenimentul a avut loc la sărbătorirea a 25 de ani de la primirea dumnezeiescului dar al arhieriei şi la împlinirea a 18 ani de slujire arhierească la Tomis a lui Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.



12