Colecţionari constănţeni de marcă, la Salonul Naţional de Cartofilie şi la EFIRO 2008

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Colecţionari constănţeni de marcă, la Salonul Naţional de Cartofilie şi la EFIRO 2008

Cultură 26 Iunie 2008 / 00:00 868 accesări

În aceste zile, capitala găzduieşte două evenimente de o mare însemnătate pentru o categorie aparte de colecţionari: Salonul Naţional de Cartofilie şi Expoziţia Filatelică Mondială EFIRO 2008. La Palatul Şuţu în cadrul Salonului Naţional de Cartofilie, deschis în perioada 19-29 iunie, sînt prezenţi şapte colecţionari constănţeni: Gabriel Octavian Nicolae - vicepreşedinte al Asociaţiei Filateliştilor „Tomis“ Constanţa, Gheorghe Stănescu, Gheorghe-Constantin Andreescu, Radu-Ştefan Cornescu, Oana Catrina Cornescu, Victor Codreanu şi Daniel Codreanu. Invitaţiile pe care lt. comandor Gabriel Octavian Nicolae le adresează prin exponatele sale sînt mai mult decît sugestive în acest sezon estival: „Printre sute de catarge“, „ O plimbare la băile din Vii“ şi „Hai la plajă la Constanţa“, la care se adaugă „O plimbare prin Ploieşti, la braţ cu Nenea Iancu“. Inginerul Gheorghe Stănescu se prezintă la Salonul Naţional de Cartofilie cu „Piaţa Independenţei – Ovidiu“ şi cu „Tipuri dobrogene“, iar Constantin Andeescu oferă curiozităţii privitorilor un impresionant „Mozaic dobrogean“. Arhitectul Radu-Ştefan Cornescu aduce în prim plan o ipostază deosebită a mării în „Constanţa - Marea Neagră îngheţată“, iar matematicianul Oana Catrina Cornescu vine cu o colecţie „Rien ne va plus“ - , menită să ofere imaginea diversă a cazinourilor de început de secol XX, în România. Victor Codreanu ilustrează, prin intermediul cărţilor poştale vechi, Techirghiolul - „Lacul, oamenii şi sănătatea. 1878-1916“, iar Daniel Codreanu prezintă Balcicul – perla Coastei de Argint.

La EFIRO 2008, manifestare dedicată aniversării a 150 de ani de la emiterea primei mărci româneşti, celebrul „Cap de bour“, Constanţa este reprezentată de un singur colecţionar - Victor Codreanu. Acesta participă la manifestarea care se va încheia vineri, cu exponatul de istorie poştală „Cenzura corespondenţei prizonierilor de război din Rusia. 1914-1920“. La deschiderea care a avut loc pe 20 iunie a fost prezent, alături de expozant, şi vicepreşedintele Asociaţiei Filateliştilor „Tomis“, Gabriel Octavian Nicolae.

La EFIRO 2008, cea mai mare expoziţie organizată, în premieră, în România, sînt peste 3700 de feţe de panou. În premieră, în afara concursului, există şi exponate ale administraţiilor poştale aparţinînd celor 73 de ţări participante. Potrivit lui Gabriel Octavian Nicolae, această manifestare este a doua ca mărime din istoria expoziţiilor mondiale de filatelie.

Taguri articol


12