Colecţionari constănţeni, participanţi la Expoziţia Filatelică Mondială EFIRO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Colecţionari constănţeni, participanţi la Expoziţia Filatelică Mondială EFIRO

Cultură 28 Mai 2008 / 00:00 819 accesări

România va găzdui, anul acesta, în premieră, în perioada 20-27 iunie, la complexul Romexpo din Bucureşti, Expoziţia Filatelică Mondială (EFIRO 2008). Evenimentul este organizat de Compania Naţională Poşta Română, în colaborare cu Federaţia Filatelică Română şi se află sub înaltul patronaj al Preşedinţiei României, precum şi al Federaţiei Internaţionale de Filatelie (FIP). Expoziţia va reuni peste 1.000 de colecţionari şi colecţii de mărci poştale din 74 de state, printre care Austria, Rusia, Danemarca, Statele Unite ale Americii, Portugalia sau Japonia. Piese filatelice rare, scrisoarea recomandată descoperită după explozia bombei de la Hiroshima, ce păstrează încă urme de radiaţii, celebra colecţie braziliană de mărci poştale „Ochi de Bour\" şi alte exponate naţionale şi internaţionale vor putea fi văzute la Bucureşti, la EFIRO 2008, în iunie.

Din rîndurile celor 650 de colecţionari care vor expune în cadrul EFIRO 2008 vor face parte şi reprezentanţi ai Asociaţiei Filateliştilor „Tomis” din Constanţa. Comisarul regional al expoziţiei pentru zona Dobrogea este Gabriel Nicolae, vicepreşedinte al Asociaţiei Filateliştilor „Tomis” şi vicepreşedinte al Cartoclubului Român, care se va ocupa de exponatele colecţionarilor constănţeni. Printre cei care vor reprezenta Constanţa la Expoziţia Mondială de Filatelie se numără şi cunoscutul colecţionar Victor Codreanu, care va participa cu un exponat de istorie poştală. De asemenea, membrii Asociaţiei Filateliştilor „Tomis” vor participa şi la categoria literatură, cu o importantă publicaţie de specialitate pe care o realizează, „Magazin de filatelie, cartofilie şi numismatică”.

Federaţia Internaţională de Filatelie (FIP) a avut în vedere colecţionarii de timbre şi filateliştii încă din 1926, crescînd de la o societate formată din cîteva federaţii filatelice europene, la o federaţie cu o reţea internaţională, formată din 83 de membri permanenţi - federaţii filatelice naţionale, trei membri asociaţi - federaţii continentale şi membri promoţionali - un tip nou de membri, pentru administraţiile poştale. Domeniul filateliei a cunoscut o dezvoltare extraordinară în toată lumea, marca poştală reprezentînd un veritabil studiu istoric şi cultural, o oglindă a civilizaţiei. Colecţionarea mărcilor poştale a avut un puternic impact în ţara noastră. Acest obicei european a ajuns în spaţiul românesc în jurul anului 1865, în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

Tot luna viitoare, Asociaţia Filateliştilor „Tomis” va fi implicată în organizarea unei expoziţii internaţionale de cartofilie, care va fi inaugurată pe data de 19 iunie, la Palatul Şuţu din capitală. Colecţionarii din cadrul asociaţiei de la malul mării vor participa cu zece exponate de cartofilie, pe diverse teme interesante precum Constanţa veche, Dobrogea. Cei care vor expune sînt: Gheorghe Andreescu, Victor Codreanu, Daniel Codreanu, Radu Cornescu, Oana Cornescu, Gabriel Octavian Nicolae şi George Stănescu.



12