Campania perpetuă a celor care scotocesc prin ghenele de gunoi (majoritatea țigani), în căutare de materiale reciclabile pe care urmăresc să le vândă în centrele de colectare, testează limitele răbdării constănțenilor deranjați de gunoaiele aruncate în toate părțile. Problema nu este nici nouă, nici necunoscută. Recent, un cititor ne-a semnalat la redacție faptul că, în zona Poarta 5, ghenele de gunoi sunt devastate zilnic de țiganii care caută deșeuri reciclabile, lăsând în urmă o mizerie de nedescris. De asemenea, alți locuitori din alte cartiere constănțene ne-au semnalat aceeași situație, spunând că au sesizat de mai multe ori autoritățile abilitate, însă nu au primit niciun răspuns. Am verificat și noi situația pe teren, iar ceea ce am găsit... este mai mult decât grăitor.
COLECTORII CU „SALTEAUA” Prima oprire - zona indicată de constănțean. La prima ghenă de gunoi care ne-a ieșit în cale, deja era cineva care „muncea” de zor la separarea deșeurilor "valoroase" de... celelalte. O femeie a cărei etnie era evidentă se afla într-una dintre pubele, de unde scotea tot felul de gunoaie: PET-uri, pungi, țevi metalice și chiar resturi alimentare. De lângă pubelă, fiul ei, un băiețel care nu era mai mare de 10 ani, culegea deșeurile din plastic pe care le băga într-un sac imens. În urma lor... potopul. Restul gunoaielor erau purtate de vânt în toate direcțiile. Femeia susține că numai așa își poate câștiga existența. „La centrul de reciclare îmi dă 60 de bani pentru un kilogram de sticle goale. Într-o „saltea” (sac - n.r.) intră cam 20 de kilograme, iar într-o zi dau cam 2-3 saci plini. Decât să fur din casele oamenilor, mai bine caut în gunoi”, ne-a spus țiganca. Aceeași imagine am regăsit-o și în cartierul Poarta 6. Câteva tinere de etnie rromă strângeau de zor gunoaie dintr-o ghenă, iar în jur zburau deșeuri până în grădina din apropiere. Situația era identică și în cartierele Km 4-5 și Peninsulă.
AUTORITĂȚILE, LEGATE LA MÂINI Acestea sunt doar câteva exemple, însă peisaje asemănătoare întâlnim în toate cartierele constănțene. Locuitorii trimit sesizări și acuză autoritățile de lipsă de reacție. La rândul lor, autoritățile se plâng că nu pot face mare lucru în această situație. Directorul executiv adjunct al Poliției Locale Constanța, Daniel Bratu, spune că nu există suficienți polițiști locali care să patruleze și să îi oprească pe rromii care fac mizerie. „Ei refuză să plătească amenzile. În plus, cei mai mulți sunt imposibil de legitimat, din moment ce nu au acte de identitate”, a declarat Bratu. La fel ne-a declarat și șeful Serviciului de Igienă Publică din cadrul Primăriei Constanța, Dragoș Morcov. „Noi îi gonim, dar ei se întorc după o vreme. Amenzi nu plătesc, muncă în folosul comunității nu fac, așa că nu prea avem cum să combatem fenomentul”, a explicat Dragoș Morcov. Reprezentanții firmei care se ocupă de salubrizare în municipiul Constanța, Polaris M Holding, ne-au declarat că singurele soluții pe care le-au găsit sunt campaniile de informare și asigurarea pazei ghenelor de gunoi. Din păcate, realitatea ne arată că nu e suficient. O soluție mai bună ar fi aceea de a înlocui actualele ghene cu pubele îngropate, precum cele din Mangalia. Însă acele instalații sunt foarte scumpe.