Colegiul Medicilor acuză Ministerul Sănătății de ilegalități!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Reacția întârziată despre problema gărzilor!

Colegiul Medicilor acuză Ministerul Sănătății de ilegalități!

Sănătate 29 August 2016 / 18:24 510 accesări

Colegiul Medicilor din România (CMR), organizație profesională care, din păcate, și-a pătat imaginea la alegerile trecute, numeroși aleși călcând în picioare Legea Sănătății, pentru actualele scaune, lucru demonstrat cu acte de către avocați, situație prezentată în mai multe articole și de către cotidianul nostru, vine cu acuze grave la adresa Ministerului Sănătății (MS). În opinia organizației profesionale, care reacționează cu mare întârziere la problema gărzilor medicilor și nu numai, ”interpretarea MS (a unei ordonanțe pentru plata gărzilor) este nelegală (...)”.

Colegiul Medicilor din România (CMR), organizație profesională care, din păcate, și-a pătat imaginea la alegerile trecute, numeroși aleși călcând în picioare Legea Sănătății, pentru actualele scaune, lucru demonstrat cu acte de către avocați, situație prezentată în mai multe articole și de către cotidianul nostru, vine cu acuze grave la adresa Ministerului Sănătății (MS). În opinia organizației profesionale, care reacționează cu mare întârziere la problema gărzilor medicilor și nu numai, ”interpretarea MS (a unei ordonanțe pentru plata gărzilor) este nelegală (...)”. Chiar dacă medicii din România ”țipă” de ceva timp că sunt o categorie ignorată, că muncesc până la epuizare, că sunt plătiți mizerabil și că dacă nu sunt luate măsuri urgente unitățile sanitare vor rămâne fără doctori, CMR a venit cu o reacție abia în aceste zile, mai exact pe 29 august, dată la care a fost publicat, pe propriul site, un comunicat. Reprezentanții organizației profesionale au concluzionat o situație mai mult decât evidentă: ”Problema asigurării gărzilor la nivelul spitalelor este departe de a fi fost rezolvată” (!?). Oficialii CMR au anunțat medicii că, în urma întâlnirii cu reprezentanții celor 41 de județe și a analizei făcute cu această ocazie, s-au CONSTATAT aceste lucruri. ”Cele mai multe spitale nu au încheiat contracte individuale de muncă cu timp parțial cu propriii angajați pentru a asigura în mod legal desfășurarea serviciului de gardă; Existența a două contracte de muncă cu același angajator, respectiv unul cu durată normală de activitate, iar al doilea cu durată parțială, este o situație absolut inedită, nemaiîntâlnită în niciun alt sector de activitate”, se arată în documentul citat.

ACUZE!

”Ca urmare a faptului că OUG 20/2016 este imprecis redactată s-a ajuns la situația inacceptabilă ca la nivel național să existe sisteme diferite de retribuire a orelor de gardă. Dovada impreciziei redactării derivă atât din faptul că la nivel național gărzile sunt retribuite diferit în funcție de cum s-a interpetat legea, cât și din faptul că MS a fost nevoit să trimită în teritoriu o circulară referitoare la modul de interpretare și de aplicare a dispozițiilor din OUG 20/2016; Interpretarea MS este nelegală cel puțin pentru motivul că, pentru același angajat, stabilește două valori de plată, respectiv salariul de bază este plătit la o valoare majorată, iar pentru calculul gărzilor se indică spitalelor să folosească un salariu de bază mai mic, nu cel real”, punctează CMR. Aceeași sursă spune că ”datorită acestor reglementări și dispoziții confuze și contradictorii medicii se simt, pe de o parte, înșelați în promisiunile făcute de autorități, iar, pe de altă parte, consideră, în mod justificat, ca fiind nedrept să existe o plată diferențiată a muncii în serviciu “normal” față de serviciul de gardă”.

GARDA, UN SERVICIU SUPLIMENTAR, PLĂTIT MAI PROST?

Comunicatul CMR continuă: „spre surprinderea tuturor, garda, un serviciu suplimentar, este plătită mai prost”. Aceeași sursă arată că ”managerii unităților spitalicești sunt depășiți de situație, înțelegând și nemulțumirea medicilor față de nedreptatea făcută, dar sunt, în același timp, și îngrijorați față de imposibilitatea asigurării serviciului de gardă în condiții legale și de maximă siguranță pentru pacienți”.

SOLICITĂRI!

CMR vine cu o serie de solicitări către MS și Avocatul Poporului. Astfel, MS i se cere să revină de urgență și să stabilească un sistem de plată a gărzilor legal și corect în raport cu importanța și volumul suplimentar de muncă pe care îl implică serviciul de gardă, iar Avocatului Poporului să se autosesizeze în temeiul14, din Legea 37/1997 privind organizarea și funcționarea instituției, și, în raport cu situația constatată, să dea curs dispozițiilorart. 23 și art. 25din lege. ”Autosesizarea trebuie să se bazeze pe: situația existentă și de notorietate publică, situație care dă naștere unui sistem de plată injust, dar și neunitar, faptul că există o presiune nelegală și stresantă asupra medicilor de a semna contracte individuale de muncă suplimentare, faptul că drepturile pacienților sunt pe cale a fi grav puse în pericol“, se arată în comunicat.

În prezent, în țară sunt spitale care au rămas fără linii de gardă, chiar și-au închis obloanele atunci când singurii specialiști au plecat în concediu; situația fiind întâlnită inclusiv în județul Constanța. Un lucru este cât se poate de cert: dacă nu se face nimic, medicii vor continua să plece pe capete.

REAMINTIM

”Acest Guvern a mărit salariile medicilor începând cu 1 august, acest Guvern a mărit semnificativ, după cum se poate vedea pe site-ul respectpentrumedici.ro, plata gărzilor sau a promis că va face asta și o va face în următoarele săptămâni. În momentul acesta, eu, unul, nu văd niciun motiv pentru care medicii să nu vrea să semneze un contract care, în mod evident, îi avantajează. Deci, nu le cere nimeni să facă mai multe gărzi ca până acum, ba din contră, acolo există o oarecare flexibilizare, dar, de asemenea, trebuie să luăm în considerare că gărzile sunt plătite mai bine. Deci, nu văd niciun motiv, altele decât cele care nu au legătură cu realitatea, ca medicii să nu semneze aceste contracte de gărzi”, a declarat, nu demult, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Și la Constanța, mai mulți medici și-au exprimat nemulțumirea față de situație, anunțând că nu vor să semneze contractele de gărzi dacă nu se face nimic în favoarea lor.

Citește și:

Cine și de ce îi intimidează pe medici să facă gărzi suplimentare?

Medici români, în prag de leșin, în gărzi!

Goana medicilor golește spitalele din țară! De ce se întâmplă asta?

Medicii constănțeni nu trebuie să mai aleagă între stat și privat!

Medicii constănțeni - la stat sau la privat? Decizii noi!

50% dintre medicii Spitalului Județean trebuie să aleagă între stat și privat!?

Încălcare flagrantă a Statutului Colegiului Medicilor!



12