Colegiul „Tomis”, sub teroare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Viitor sub semnul întrebării Taxă de protecţie de la colegi

Colegiul „Tomis”, sub teroare

Eveniment 14 Februarie 2013 / 00:00 4431 accesări

Pentru părinţii din ziua de astăzi, şcoala nu mai reprezintă un loc sigur pentru copil, tot mai multe acte de violenţă petrecându-se în incinta unităţilor de învăţământ. De la regulile nescrise ale violenţei nu fac excepţie, din păcate, nici elevii constănţeni, potrivit datelor Ministerului Educaţiei, judeţul nostru aflându-se pe primele locuri în topul violenţei în şcoli. Cel mai recent caz de acest fel a avut loc marţi, când un elev de 17 ani al Colegiului Tehnic „Tomis” din Constanţa, Elvis Chiriac, i-a furat 6 lei unui coleg. Potrivit directorului unităţii de învăţământ, prof. Cornel Dumitraşcu, tânărul, care este abia în clasa a X-a, deşi, potrivit vârstei, ar fi trebuit să fie în clasa a XII-a, este cunoscut ca un copil-problemă, nefiind singurul incident de acest fel în care este implicat. „Iniţial, el a fost elev al Liceului „I.N. Roman” din Constanţa, unde a fost anchetat de poliţie pentru un gest similar. Fiind minor, nu a fost arestat. La unitatea noastră a ajuns după ce a rămas repetent în clasa a IX-a, fiind repartizat să reia anul aici”, a spus prof. Dumitraşcu.

INCIDENTE NUMEROASE El a adăugat că, încă din clasa a IX-a, Elvis s-a făcut remarcat la noua unitate de învăţământ din cauza comportamentului neadecvat. Mai exact, fura de la colegii lui (nu doar cei din clasă), cerea taxă de protecţie, deranja orele etc. El a fost chemat de nenumărate ori în comisia de disciplină, având nota scăzută la purtare. „Se ajunsese chiar până la acţiuni violente la adresa cadrelor didactice care predau la clasă. Ţipa, le răspundea urât. Nu de puţine ori a trebuit să chemăm poliţia de proximitate pentru a cerceta furturile şi pentru a-l linişti. Se potolea timp de câteva zile, apoi o lua de la capăt. Ceilalţi elevi ajunseseră să fie terorizaţi de el şi să nu mai vină la şcoală”, a mai spus directorul Colegiului „Tomis”. Pentru a veni în sprijinul lui şi a-l ajuta să-şi dea seama că va avea de suferit de pe urma acţiunilor lui, Elvis a beneficiat inclusiv de şedinţe de consiliere la cabinetul psihologului şcolar. Din păcate, nu au avut efect, iar marţi dimineaţă, elevul de 17 ani l-a bruscat pe un coleg mai mic, de 15 ani, căruia i-a furat 6 lei din buzunar.

ARESTAT 19 ZILE De această dată, directorul Colegiului a anunţat Poliţia, care a demarat o anchetă. „Am fost anunţat de tatăl victimei cu privire la incident şi am chemat organele competente. Nu este prima dată când elevul de 15 ani este tâlhărit de Elvis. El a mai avut de suferit de pe urma comportamentului colegului său de două sau trei ori”, a spus prof. Dumitraşcu. Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, procurorii au propus instanţei arestarea preventivă a lui Elvis, pentru tâlhărie. El va sta încarcerat 19 zile, timp în care cercetările continuă. Potrivit consilierului de imagine din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Constanţa, prof. psiholog Laura Secu, pentru îndreptarea elevilor cu un comportament violent este necesară, pe lângă consilierea psihologică a elevului, şi crearea unei relaţii mai strânse între şcoală şi familia acestuia, comportamentul fiind influenţat, în primul rând, de mediul de acasă.

STATISTICĂ ÎNGRIJORĂTOARE Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, la nivelul judeţului nostru, anul trecut au fost înregistrate, în total, 348 de acte de violenţă, în 112 unităţi de învăţământ de pe raza judeţului. Dintre acestea, cele mai multe (95 de cazuri) au reprezentat violenţe fizice uşoare, fără arme. În alte 15 cazuri a fost vorba de ameninţări formulate de elevii agresivi, iar în alte 38 de situaţii a fost vorba de introducerea unor persoane străine în incinta şcolii. De asemenea, au fost înregistrate 77 de cazuri de distrugeri de bunuri, ale unor alte persoane sau ale şcolii. În alte 26 de cazuri raportate de directorii unităţilor de învăţământ, elevii constănţeni s-au făcut vinovaţi de discriminare şi instigare la discriminare.



12