„Colindăm colind, colind...“, un spectacol ca o binecuvântare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Muzică pentru suflet

„Colindăm colind, colind...“, un spectacol ca o binecuvântare

Cultură 12 Decembrie 2019 / 11:47 3660 accesări

Colindele reprezintă una dintre cele mai îndrăgite tradiţii ale Sărbătorilor noastre de iarnă, o legătură frumoasă cu trecutul, cu filonul arhetipal mitologic, profund românesc, cu vremea copilăriei, cu nuci, mere şi colaci (pentru cei care au avut bunici şi vacanţe la sat) sau monede din borcanul pregătit special pentru colindători, cu miros de cozonac şi de curăţenie, cu haine noi, cu brazi, vizite şi case împodobite. O astfel de experienţă a avut loc la Muzeul de Artă din Constanţa, miercuri, 11 decembrie, în prezenţa a peste 200 de personane, întrupată în spectacolul “Colindăm colind, colind…”, realizat de studenţii Facultăţii de Arte, specializările Interpretare Muzicală - Canto şi Arta Spectacolului Liric (Chiriţă Maria, Done Denis, Dumitrescu Estera, Lăpădatu Iulia, Plătică Elena, Călugăr Nicolae, Clinciu Adrian, Florea Eugen, Olteanu Iordan, Pârlea Adrian, Vizan Silviu, Poienăreanu Ionuţ), coordonaţi de conf. univ. dr. Nicoleta Ardelean şi prof. univ. dr.habil Ioan Ardelean şi acompaniaţi la pian de conf. univ. dr. Gabriela Oprea şi asist. univ. dr. Anca Săftulescu. În program: lucrări ale compozitorilor E. Monţia, T. Brediceanu, N. Lungu, Gh. Dima, I. Brie, E. Dragea, Gh. Cucu, J. Cârstoiu, A. Adam, A. Stoia, V. Stanciu, T. Popovici.

Când serios, când mucalit, când prezentând, când povestind, sfătos şi emoţionat, profesorul Ioan Ardelean a fost amfitrionul perfect al evenimentului.

În prima parte a spectacolului, fiecare colind ne-a invitat în câte o călătorie spirituală, mijlocită de vocile excepţionale ale studenţilor, de emoţiile lor şi de orchestraţia inspirată. Am fost conduşi cu delicateţe, cu umor şi cu un profesionalism desăvârşit pe calea amintirilor, către copilărie, atunci când iarna însemna bătăi cu bulgări, săniuş, zăpadă în cizme, mănuşi ude, promisiunea unor bunătăţi de poveste, amuzamentul cu prietenii şi… colinde.

Cea de-a doua parte a spectacolului, în care colindele au fost interpretate de ansamblul vocal format din studenţii solişti menţionaţi mai sus, însoţiţi şi de alţi colegi de-a lor, coordonaţi de celebra soprană Nicoleta Ardelean, a conectat emoţiile publicului la o altă sferă, a unei estetici profunde, spirituale. Spectacolul a fost total: dirijoarea şi ucenicii săi au creat momente de emoţie extremă, oglindită în lacrimile din ochii tuturor celor prezenţi. Fiecare gest ai Nicoletei Ardelean devenea sunet într-o înlănţuire aproape filosofică, de o graţie desăvârşită, iar fiecare suită gestuală se transforma, instantaneu, în muzică. Creând, cu mişcările sale elegante, sonorităţi de o forţă şi o delicateţe incredibile, soprana părea un magician din alte vremuri, stăpână peste fire şi firi. Energia imensă, transmisă de dirijoare ansamblului şi felul în care jongla cu acest tip de dinamică foarte specifică părea un dans dintr-o altă dimensiune, la care doar puţini aleşi au acces. Şi a mai fost ceva, dincolo de stratul emoţional, aproape palpabil, care a învăluit artişti şi public laolaltă: un sentiment împărtăşit de curăţie sufletească, bucurie, multă bunătate şi multă iubire. Nicoleta Ardelean este un dascăl prin excelenţă şi un om de o calitate excepţională şi acest lucru a devenit aproape concret pentru toţi cei care s-au aflat, miercuri seara, la Muzeul de Artă. Magia vocilor acestui dascăl atât de special şi a ucenicilor săi şi coregrafia armonioasă a gesturilor au transformat spaţiul şi încărcătura sa umană într-o experienţă catharctică, de neuitat.

“Sper ca sufletele dvs. să se fi hrănit în aşa fel încât să fie pregătite pentru a întâmpina, deschise, cu toată bucuria de care sunteţi în stare, venirea Mântuitorului”, a rostit, în încheiere, amfitrionul emoţiilor generale, invitând publicul să cânte împreună cu artiştii un ultim colind.

Experienţa este, din fericire, repetabilă şi vă invităm să nu o rataţi: joi, 19 decembrie 2019, ora 17.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Intrarea este liberă!



12