Colinde şi obiceiuri „După datina străbună”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Muzeul de Artă Populară

Colinde şi obiceiuri „După datina străbună”

Cultură 18 Decembrie 2009 / 00:00 1236 accesări

Tradiţii reînviate Muzeul de Artă Populară a găzduit, ieri, un eveniment de excepţie, „După datina străbună”, care le-a amintit celor prezenţi atmosfera fabuloasă a sărbătorilor de iarnă de altădată.

Momentul artistic a fost deschis de către membrii ansamblul folcloric „Plaiuri dobrogene” al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Constanţa care au colindat gazdele şi pe toţi iubitorii culturii tradiţionale, aflaţi în holul importantei instituţii de etnografie a spaţiului dobrogean.

O parte din colinde au avut la bază texte arhaice specifice arealului etnografic din Dobrogea de Sud. Instrumentiştii coordonaţi de maestrul Costel Cloşcă şi ceilalalţi componenţi ai ansamblului „Plaiuri dobrogene” din rândul cărora s-au evidenţiat soliştii Costel Şimu şi Ionelia Lefterică le-au făcut şi urări de sănătate şi de an îmbelşugat constănţenilor, iar în cea de-a doua parte a momentului artistic au adus, în prim-plan obiceiuri specifice Anului Nou cu „personaje celebre” precum: „Căiuţii”, „Capra” şi „Ursul”. „Atât Capra şi Ursul, dar şi alte evenimente din această perioadă sunt specifice întregului areal românesc. Nu trebuie să uităm să Dobrogea este un spaţiu multietnic, iar aici s-au perindat, şi continuă să se perinde, în afară de etnii, populaţii din alte regiuni etnografice ale ţării. Astfel, e firesc ca fiecare să vină cu încărcătura lui spirituală pe axa vieţii şi cea calendaristică a obiceiurilor”, a precizat conservatorul Crina Popescu, din cadrul CJCPCT Constanţa.

Dialog între culturi Cea de-a doua parte a evenimentului a inclus lansarea volumului antologic „Limba maternă”, coordonat de Akmolla Guner, redactor şef al revistei de cultură a tătarilor crimeeni „Emel” şi unul dintre primii colaboratori ai periodicului „Datina”, care apare sub egida CJCPCT Constanţa. Momentul a fost conceput ca un adevărat schimb cultural specific Dobrogei, model de convieţuire interetnică. „Datinile şi limba sunt cele mai preţioase daruri pe care le moştenesc popoarele”, a precizat Akmolla Guner. Afirmaţia sa a fost întărită şi de specialistului CJCPCT Constanţa, conservatorul Crina Popescu care a subliniat: „Când nu se vor mai auzi colindele şi nu se vor mai vopsi ouă roşii înseamnă că va veni sfârşitul lumii”.

Lucrarea care promovează spiritualitatea şi cultura tătarilor, „Limba maternă. Antologie de lirică poetică dedicată limbii materne de către poeţii tătari crimeeni” a fost publicată în limbile română şi tătară, ceea ce a determinat-o pe Akmolla Guner să declare că prin acest volum şi-a propus să aducă „un omagiu culturii universale”.

Evenimentul cultural-artistic a fost organizat de Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Constanţa, în colaborare cu Muzeul de Artă Populară.

Taguri articol


12