„Colinde vizuale”, cel mai important eveniment plastic al anului, la MINAC

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Filiala Constanța Unu a UAPR

„Colinde vizuale”, cel mai important eveniment plastic al anului, la MINAC

Cultură 12 Decembrie 2019 / 15:37 3616 accesări

Una dintre cele mai profunde expresii ale mithosului și folclorului românesc este colindul. Pe versuri străvechi și ritmuri ritualice, colindele rezonează, în mentalul colectiv al românilor, indiferent de categoria socială sau culturală, în stratul străvechi, arhetipal, din care se nutrește trunchiul valoric profund al nației noastre. Perioada sfintelor Sărbătoride iarnă este dedicată colindelor și, în acest an, Filiala Constanța Unu a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR) vă invită la un eveniment extrem de special: “Colinde vizuale”.

Acest Salon de iarnă este cel mai important eveniment plastic din 2019 și închide anul expozițional. Aproximativ 40 de artiști plastici vor expune în cadrul acestei expoziții, membri ai Filialei Constanța Unu a UAPR, dar și invitați ai lor, profesori de la Universitatea de Arte București: Lucian Butucariu, Dan Popovici, Ovidiu Ionescu, Ioana Stelea, Ioana Lavinia Streinu.De asemenea, „colindelor vizuale“, daruri în lumină, formă şi culoare ale artiştilor plastici pentru publicul constănțean, li se vor adăuga cele muzicale, prin recitalul de colinde din cadrul proiectului “Intarsii”, prezentat de ansamblul vocal al specializării Interpretare Muzicală - Canto din cadrul Facultății de Artă a Universității “Ovidius” din Constanța, format din Estera Dumitrescu, Mircea Găvan, Mădălina Gorțan, Eugen Florea, Adrian Pârlea, Iulia Lepădatu, Nicoleta Morogan, Silviu Vizan. Dirijor și solistă: conf.univ.dr. Nicoleta Ardelean.

Prin această manifestare, artiştii plastici constănțeni încheie un an expozițional extrem de bogat, care a inclus o suită constantă de expoziții de grup ale filialei, câteva expoziții personale ale unor membri ai filialei, precum şi participări la expoziții naționale şi internaționale, saloane şi bienale de artă (în Constanța, Bucureşti, Brăila, Galați, Brașov etc.), Filiala Unu Constanța a UAPR fiind una dintre cele mai dinamice din țară. Artista Mariana Constatinescu, despre care artiștii Florentin Sîrbu și Gheorghe Caruțiu spun că este “motorul care pune în mișcare organizația”, a realizat un scurt film, prin care trece în revistă principalele momente din activitatea filialei în 2019. “La această ediție se vor decerna și premii, despre care sper să devină o permanență. Filiala noastră este extrem de dinamică, iar această energie bună a adunat în jurul nostru oameni de calitate, adevărați susținători ai artei. Unul dintre aceștia este directorul MINAC, Sorin Colesniuc, căruia îi mulțumim pe această cale. Numai în cadrul MINAC, anul acesta, Filiala Constanța Unu a UAPR a organizat 14 expoziții. Pentru anul următor pregătim publicului spectator multe surprize și îi așteptăm și în continuare alături de noi. Le urez constănțenilor să aibă parte de sărbători liniștite, să-și creeze propriile lucrări de artăintrinsecă. Asta se face cu omenie, bunătate, altruism și smerenie, iar eu zic că locuitorii orașului nostru le au din plin”, a declarat, pentru ziarul nostru, Florentin Sîrbu, președintele Filialei Constanța Unu a UAPR.

Gheorghe Caruțiu, unul dintre decanii de vârstă ai Filialei Constanța Unu a UAPR, artist consacrat prezent în peisajul expozițional european și internațional a declarat:“Admir faptul că Filiala noastră este un grup unitarși că s-a creat o atmosferă în care se regăsesc foarte mulți artiști. Aici sunt încurajate toate tendințele de exprimare artistică, de la cele cele tradiționale și până la elementele de experimentalism contemporan și instalație. S-a creat o unitate de breaslă, o solidaritate foarte specială. Când am venit eu în Constanța, în ’82, erau de patru ori mai puțini artiști în Filială. Acum sunt aproape 80 și asta se datorează, în primul rând, Facultății de Arte Constanța, o pepinieră foarte bună de tineri artiști. Vreau și eu să urez tuturor colegilor de breaslă, prietenilor și publicului nostru să aibă Sărbători fericite, pline de lumină, liniște sufletească și forță creatoare”.

Expoziția, al cărei vernisaj are loc sâmbătă, 14 decembrie, ora 15, în Galeria de Artă de la mansarda Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța, va rămâne deschisă timp de trei saptămâni şi va putea fi vizitată în orele de program ale instituției (miercuri - duminică, 9.00-17.00).



12