Colindele strămoşeşti au adus „Armonia” la Casa de Cultură

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Colindele strămoşeşti au adus „Armonia” la Casa de Cultură

Cultură 02 Decembrie 2013 / 00:00 672 accesări

În prima zi a lunii decembrie, în Postul Naşterii Domnului, peste 1.000 de persoane au participat la tradiţionalul concert de colinde organizat, la Casa de Cultură a Sindicatelor (CCS), de Arhiepiscopia Tomisului. Şase corale constănţene, printre care şi multipremiata la nivel internaţional „Armonia”, i-au colindat pe constănţenii care au reuşit cu greu să-şi găsească un loc, fie şi în picioare, în sala mare a CCS.

Concertul a fost deschis de corala „Gherontie Nicolau” a Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii „Ovidius” - dirijor Tudor Dragomir, care a alternat colindele strămoşeşti cu cântece bisericeşti specifice Postului Naşterii Pruncului Iisus Hristos. I-au încântat apoi pe cei prezenţi, cu glasurile lor suave, micuţii de la „Giocoso”, grup vocal al Centrului Cultural Judeţean „Teodor T. Burada”, condus de prof. Rodica Iftime. Apoi, pe scena CCS a urcat corul Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” - dirijor Sandu Radu Andrei, urmat de corul „Belcanto” al Şcolii nr. 39 „Nicolae Tonitza” - prof. Fotinia Roşca.

FINAL DE EXCEPŢIE Grupul bizantin „Sfântul Vasile cel Mare” (dirijor Marian Bostan) a precedat apariţia pe scenă a coralei „Armonia”, dirijată de arhid. Iulian Dumitru, care a fost primită în ropote de aplauze. „Armonia”, corala Arhiepiscopiei Tomisului, multipremiată anul trecut - în Statele Unite ale Americii şi anul acesta - la Graz, în Austria, a interpretat colinde tradiţionale din repertoriul naţional, precum „Bună dimineaţa la Moş Ajun” sau „Sculaţi, boieri”, colinde din repertoriul internaţional, dar şi cântece patriotice - „Sus inima, români!”, de Nicolae Oancea, şi „Să trăiască România!”, de Nicolae Lungu. Din program nu a lipsit „Colindul Sfântului Andrei”, de Radu Antofie.

În mijlocul publicului s-au aflat Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi Preasfinţitul Gherasim, Arhiepiscop al Râmnicului.

„Praznicul Sfântului Apostol, această sărbătoare naţională bisericească, precede ciclul de sărbători dedicate Naşterii Domnului, dar şi sărbătorile legate de Anul Nou. Este o perioadă frumoasă din viaţa noastră, mai ales a copiilor noştri, care aşteaptă cu nerăbdare să asculte şi să cânte colinde”, a spus consilierul cultural al Arhiepiscopiei Tomisului, Valeriu Roman.



12