Coliziune rară în spaţiu a unui satelit american cu unul rusesc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Coliziune rară în spaţiu a unui satelit american cu unul rusesc

Monden 13 Februarie 2009 / 00:00 568 accesări

Un satelit comercial american a fost distrus în urma coliziunii, în spaţiu, cu un satelit rusesc, un astfel de incident fiind foarte rar, a anunţat compania Iridium care foloseşte aparatul. Compania Iridium, cu sediul la Bethesda, în Maryland, a declarat că a pierdut un satelit operaţional, în urma unei coliziuni cu un satelit rusesc scos din funcţiune, eveniment considerat ca fiind unul din primele accidente majore de acest gen în spaţiu. Acest gen de coliziune, produsă la sute de kilometri de Pămînt, este extrem de rar şi foarte puţin probabil, au precizat oficialii companiei Iridium. Aceştia au declarat că au luat măsurile necesare pentru a înlocui satelitul avariat. Compania, care deţine o flotă de 66 de sateliţi de telecomunicaţii, a dat asigurări că acest accident nu poate fi imputat unei eventuale defecţiuni a satelitului lor. Potrivit companiei, distrugerea satelitului ar putea genera o perturbare foarte limitată a comunicaţiilor.

În cursul zilei de ieri, la cîteva ore după ce s-a aflat despre coliziunea unui satelit american cu unul rusesc pe orbită, deasupra Oceanului Arctic, UE a declarat că marile puteri ar trebui să adopte un regulament pentru activităţile civile şi militare în spaţiu. ”Este nevoie de reguli de funcţionare care să prevină urgenţele ecologice şi accidentele care ar putea face ca spaţiul să devină un teatru al confruntării”, a spus UE, prezentînd un pact voluntar, în acest sens, la Conferinţa pentru Dezarmare. ”Toţi cei care trimit obiecte în spaţiu ar trebui să întreprindă măsurile adecvate pentru a minimaliza riscul de coliziune. Statele care au activităţi în spaţiu ar trebui, de asemenea, să se abţină de la orice acţiuni intenţionate care ar putea provoca distrugerea altor obiecte din spaţiu”, a declarat preşedinţia cehă a UE, la conferinţa organizată de ONU.

Activităţile din spaţiu au figurat printre subietele de dezacord de la Conferinţa pentru Dezarmare din ultimii zece ani. Conferinţa nu a reuşit să ajungă la un acord pentru lansarea negocierilor asupra niciunui subiect, începînd din anii \'90, cînd au fost încheiate acorduri pentru interzicerea armelor chimice şi testelor nucleare subterane. Pe de altă parte, un responsabil spaţial francez a apreciat că incidentul spaţial anunţat este o premieră. ”Este pentru prima oară cînd doi sateliţi intacţi intră în coliziune”, a declarat Philippe Gouty, şeful Centrului Naţional de Studii Spaţiale (CNES) de la Agenţia Spaţială franceză. ”Au mai existat cazuri de coliziuni în trecut, dar întotdeauna era vorba despre deşeuri, adică o bucată dintr-un satelit dezintegrat sau o bucată dintr-un capăt de rachetă”, a precizat Gouty. Satelitul rusesc, lansat în 1995 şi care nu mai era în activitate, nu este considerat un deşeu spaţial, pentru că era întreg şi cîntărea 900 de kilograme.

În total, în spaţiu există 1.200 de obiecte cu dimensiuni mai mari de 10 centimetri, care pot fi urmărite pe radarele americane, spre deosebire de deşeurile de dimensiuni mai mici. ”Armata americană şi NASA au mijloace radar care permit urmărirea sateliţilor şi deşeurilor mai mari de 10 centimetri. Mai multe agenţii spaţiale, printre care CNES, au acces la datele americane şi supraveghează pentru a se asigura că nu există deşeuri care să se apropie periculos de mult de sateliţii lor. La CNES, dacă vedem că există un risc de coliziune, deplasăm satelitul pentru a face o manevră de evitare”, a precizat Gouty. Pentru că o asemenea manevră nu a fost făcută în cazul coliziunii de marţi, specialistul a tras concluzia că cei doi sateliţi nu erau foarte bine supravegheaţi. ”Operatorii abia încep să îşi dea seama de gravitatea problemei deşeurilor spaţiale”, a declarat el.



12