Cea de-a XVII-a ediţie a Colocviului Naţional de Haiku se deschide oficial în această sâmbătă, de la ora 9.30, la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”. Tema ediţiei 2010 a colocviului o constituie „Lirica japoneză/ lirica occidentală - tradiţie şi inovaţie”, iar invitatul manifestării este prof. univ. dr. Setsuko Sasaki, din Japonia.
Directorul Colegiului Naţional „Constantin Brătescu”, prof. Anamaria Ciobotaru, şi preşedintele Societăţii de Haiku Constanţa, prof. Aura Văceanu, vor adresa un cuvânt de bun-venit oaspeţilor. Din programul zilei fac parte lansări de carte - antologia „Ţara lui Poseidon”, coordonată de scriitorul Ovidiu Dunăreanu, „Energii latente/Latent Energies”, de Anastasia Dumitru, „O narcisă frântă”, de Cidem Narcis Brăslaşu, „Chemarea anotimpurilor”, de Octavian Mareş, „Fereastra noastră”, de Dumitru D. Ifrim, „Evantaie sub cireşi înfloriţi”, de George Puşcariu, „Umbra - poeme Zen”, de Bogdan I. Pascu, „Lumina zăpezii”, de Alexandru Cazacu şi Maria Adam - dar şi expoziţii de carte şi origami.
În programul zilei de duminică este inclusă o dezbatere care aduce în discuţie interesul pentru haiku, reflectat în reviste româneşti şi străine: „Albatros”, „Haiku”, „Moonset” (SUA), „Prunul” (Serbia), „Apokalipsa” (Slovenia). Tot în această duminică, de la ora 10.00, este programat un atelier renku de vară, susţinut de poetul Şerban Codrin din Slobozia.
Colocviul Naţional de Haiku, organizat de Societatea de Haiku Constanţa, condusă de prof. Aura Văceanu, în parteneriat cu instituţia de învăţământ gazdă, Colegiul Tehnic „Tomis” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, transformă oraşul de la malul mării într-un spaţiu dedicat liricii japoneze. La acest eveniment de ţinută şi-au anunţat prezenţa participanţi din Bucureşti, Braşov, Brăila, Câmpina, Cluj-Napoca, Constanţa, Drajna de Sus, Galaţi, Iaşi, Râmnicu-Vâlcea şi Slobozia.