Folosirea colorantului alimentar suspectat că ar avea efecte cancerigene, Roşu 2G, la fabricarea anumitor tipuri de cîrnaţi şi hamburgeri va fi interzisă de UE, a anunţat, vineri, un purtător de cuvînt al Comisiei Europene. După avizul favorabil al experţilor din cele 27 de state membre Comisia va adopta în următoarele zile un act normativ ce interzice utilizarea acestui colorant alimentar iar măsura va intra în vigoare imediat ce actul va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE.
Autoritatea Europeană de Securitate Alimentară care este pe cale să treacă în revistă toţi aditivii alimentari autorizaţi în UE a apreciat în data de 5 iulie că aditivul alimentar Roşu 2G reprezintă un risc potenţial pentru sănătatea umană, posibilitatea ca acesta să provoace cancer fiind ridicată. Colorantul se utilizează în compoziţia hamburgherilor şi a cîrnaţilor cu cereale în limita a 20 de miligrame pe kilogram, produse care sînt consumate în pricipal în Irlanda şi în Marea Britanie. Stocurile existente pot fi comercializate. Deocamdată, autorităţile române susţin că niciun producător, membru al patronatului din industria alimentară, nu foloseşte acest colorant.