„Colţul OSIM”, locul unde creativitatea este respectată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Biblioteca Judeţeană

„Colţul OSIM”, locul unde creativitatea este respectată

Cultură 09 Februarie 2011 / 00:00 394 accesări

Biblioteca Judeţeană Constanţa (BJC) „Ioan N. Roman” răspunde exigenţelor societăţii actuale, marcată de schimbare, transformându-se într-un spaţiu al informării rapide şi eficiente. În acest context, importanta instituţie oferă informaţii din toate domeniile, care, odinioară, se găseau sporadic şi cu dificultate. Astfel, studenţii constănţeni de la specializările tehnice pot găsi cu uşurinţă informaţii utile şi inedite despre proprietatea intelectuală şi industrială, marcă sau contrafacere. Aceste informaţii se pot găsi în „Colţul OSIM” - situat la etajul al II-lea, în sala III - care funcţionează în cadrul instituţiei din anul 2005, în urma unei fructuoase colaborări, de un deceniu, între BJC şi Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). Nu doar studenţii trec pragul bibliotecii pentru a solicita informaţii ce ţin de drepturile de autor, ci şi inventatorii dobrogeni care îşi caută numele în listele - publicate de OSIM - în care sunt trecuţi inventatorii cărora li s-au admis cererile de brevetare.

„Printre studenţii care solicită informaţii se află cei de la Drept, care sunt interesaţi de protecţia în domeniul mărcilor, cei de la Universitatea Maritimă Constanţa, care au cursuri de Drept marin, dar şi cei de la facultăţile de construcţii. Fiind atâtea facultăţi cu profil tehnic în Constanţa, este un lucru foarte bun că noi reuşim să le oferim aceste informaţii. Le pot găsi şi în catalogul online al bibliotecii, la subiectul invenţii sau brevete invenţii”, a spus şeful Biroului „Săli de lectură. Depozite”, responsabil OSIM în cadrul BJC, Carmen Buştiuc.

Copiile de pe brevetele de invenţii trimise de OSIM, unele dintre ele adevărate cărţi de specialitate, le stau la dispoziţie studenţilor, la fel ca şi publicaţiile editate de la importantul oficiu de stat, dar şi de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (World Intellectual Property Organization - WIPO) de la Geneva. Trebuie subliniat că BJC se numără printre cele trei biblioteci judeţene din ţară care, din martie 2010, colaborează direct cu WIPO, unul din cele 16 organisme ONU.

Taguri articol


12