Comandant şi secund constănţeni, arestaţi pentru crimă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În Argentina Transfugi loviţi în cap şi aruncaţi în ocean?!

Comandant şi secund constănţeni, arestaţi pentru crimă

Eveniment 24 August 2013 / 00:00 7320 accesări

Doi marinari constănţeni au fost arestaţi în Argentina pentru că ar fi aruncat în apele oceanului mai mulţi pasageri clandestini. Comandantul Florin Filip şi secundul său, Robert Racoviţă, ambii din Constanţa, împreună cu alţi cinci marinari filipinezi, membri ai echipajului navei „RM Power”, care naviga sub pavilion Insulele Marshall, sunt acuzaţi că ar fi aruncat peste bord, în apele oceanului, patru pasageri clandestini congolezi găsiţi pe vas. Potrivit publicaţiei argentiniene „La Capital”, cei şapte marinari implicaţi în acest incident au fost prinşi la 400 de kilometri de continentul african. Bulk carrier-ul „RM Power” (an de fabricaţie 2004, 190 metri lungime x 32 metri lăţime, tonaj 50.619 t) pornise în iulie din portul Matadi, din Congo, şi, la puţin timp după ce a ridicat ancora, echipajul a găsit la bord 11 clandestini congolezi. „RM Power” a trebuit să se întoarcă în port şi să întârzie două zile pentru a preda congolezii autorităţilor. Nava, având 21 de marinari la bord, a plecat din nou din Matadi şi, potrivit declaraţiilor furnizate de unii membri ai echipajului, câteva zile mai târziu, când nava se afla deja în apele internaţionale, alţi patru congolezi au fost găsiţi ascunzându-se pe vas. Văzându-i pe aceştia, comandantul Florin Filip şi secundul său, Robert Racoviţă, ar fi ordonat marinarilor filipinezi să-i lovească în cap pe congolezi, să-i lege şi apoi să-i arunce în apele oceanului. Potrivit altor surse, comandantul constănţean l-ar fi anunţat pe managerul companiei care deţine nava că a descoperit mai mulţi congolezi care s-ar fi aruncat singuri peste bord. Potrivit presei argentiniene, aceştia sunt o problemă pentru orice cursă comercială, întrucât înseamnă bani pierduţi. Conform reglementărilor internaţionale, în cazul în care nava ar fi ajuns în Argentina cu imigranţii clandestini la bord, costurile de repatriere a acestora, după expulzare, ar fi trebuit suportate de firma „WEM Lines”, proprietara navei. Costurile pentru expulzarea fiecărui pasager clandestin se ridică la 30.000 de dolari. Reprezentanţii companiei au cerut organelor de anchetă argentiniene să verifice toate informaţiile.

MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE CONFIRMĂ ARESTAREA MARINARILOR La solicitarea cotidianului „Telegraf”, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au declarat, într-o informare scrisă, că „Ambasada României la Buenos Aires a fost informată, printr-o notă oficială, de către autorităţile argentiniene cu privire la situaţia celor doi cetăţeni români, membri ai echipajului aflat la bordul unei nave care activează sub pavilionul Republicii Insulelor Marshall”. Potrivit sursei citate, în prezent, aceştia se află în arest preventiv, sub acuzaţia de omucidere cu circumstanţe agravante, şi dispun atât de un avocat din oficiu, cât şi de asistenţă din partea Ambasadei României în Argentina, prin intermediul căreia păstrează legătura cu membrii familiei. Pentru că ancheta penală este în curs de desfăşurare, MAE a precizat că nu se pot furniza date suplimentare referitoare la acest incident. „Reprezentanţii misiunii diplomatice menţin permanent legătura cu autorităţile locale şi sunt pregătiţi să acorde asistenţă consulară de specialitate, în limita competenţelor legale”, se mai arată în comunicatul MAE remis cotidianului nostru.

NU POATE FI ADEVĂRAT Reprezentantul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor (ITF) şi preşedintele Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), Adrian Mihălcioiu, consideră că este posibil să fie o diversiune. „Nu cred că este adevărat. Nu suntem nici criminali şi nici terorişti. Este foarte uşor să incriminezi pe cineva. Ei sunt suspectaţi, dar probe nu există deocamdată. Din câte am înţeles, compania „WEM Lines” este cea care a făcut plângere, dar aceasta nu este şi armator. Nu ştiu, sunt lucruri care se bat cap în cap”, a declarat Mihălcioiu. Potrivit liderului sindical, cei doi marinari nu se află în baza de date a organizaţiei, deci nu sunt membri de sindicat.



12