COMASARE Ideea democrat liberalilor de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare riscă să poducă un nou seism în politica românească, asta după ce Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) propune, prin modificarea legii electorale, ca alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale să se desfăşoare simultan cu alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, la o dată ce va fi stabilită prin hotărâre a Guvernului. Până la concretizarea ideii, MAI supune dezbaterii publice proiectul de lege privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat în anul 2012, precum şi pentru modificarea Legii administraţiei publice locale 215/2001. Ca să justifice această decizie, ministrul Internelor, Traian Igaş, a spus că ideea comasării alegerilor a venit, chipurile, după o discuţie cu primarii. „Organizarea simultană ar reduce cheltuielile la jumătate, respectiv de la 43 de milioane de euro la aproximativ 22 milioane de euro”, a spus Igaş.
RETRAGERE Proiectul PDL nu este privit cu ochi buni de Opoziţie, aceasta considerând că această comasare este „o tentativă de lovitură de stat”. În acest sens, copreşedintele USL Crin Antonescu a anunţat că Opoziţia va decide, astăzi, ce măsuri va adopta pentru a se opune comasării alegerilor. Antonescu a precizat că USL nu poate lupta singură împotriva Puterii, având în vedere că nu are numărul necesar de voturi. Antonescu a spus că, în cazul în care proiectul legii comasării alegerilor va fi adoptat, USL ia în considerare chiar şi retragerea din Parlament a senatorilor şi deputaţilor Opoziţiei. Liderul PNL a arătat că deşi USL se gândeşte serios la retragerea din Parlament, se teme că acest gest nu va avea efectul dorit dacă societatea nu-i va fi alături. Liderul liberal a menţionat că Uniunea ia în calcul, de asemenea, contestarea la Curtea Constituţională a proiectului legii comasării alegerilor dacă acesta va fi adoptat. La rândul său, senatorul PSD Olguţa Vasilescu a declarat că motivul pentru care PDL vrea comasarea alegerilor „este reprezentat de frica pe care o are această formaţiune faţă de votul electoratului”, adăugând că USL va câştiga alegerile „chiar şi în condiţiile comasării”. Pe de altă parte, singura şansă ca această comasare să fie acceptată de Opoziţie este să aibă loc alegeri parlamentare anticipate. „Nu putem fi de acord cu o decizie nedemocratică prin care cei de la PDL doresc să inducă în eroare electoratul şi să-şi bată joc de alegeri”, a declarat social democratul Dan Şova. Pe de altă parte, proiectul pare să nu fie agreat de toţi membrii Coaliţiei. Deşi nu a putut să spună foarte clar că nu este un adept al proiectului MAI, prim-vicepreşedinte PDL Bucureşti Costică Canacheu a afirmat că proiectul legislaţiei electorale propus de MAI se poate amenda, mai mult, el adăugând că reprezintă varianta care a întrunit minimul consens al coaliţiei.
MAI MULŢI PARLAMENTARI? Cu toate că a fost aruncat în faţă de PDL „pentru îmbunătăţirea sistemului electoral”, proiectul de modificare a legii electorale are numeroase imperfecţiuni, una dintre acestea fiind pedepsele mai mici ca în prezent pentru oferirea de mită electorală. În acest sens, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit candidat sau o listă de candidaţi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, prevede proiectul MAI pentru 2012, pedeapsa în prezent fiind de maximum 5 ani. O altă neregulă constatată de presa centrală este la capitolul numărul de parlamentari. Deşi democrat liberalii au bătut apa-n piuă că vor să reducă numărul de parlamentari, se pare că proiectul MAI va duce, de fapt, la creşterea numărului de parlamentari, de la 471 la 484 de senatori şi deputaţi. În acest sens, Crin Antonescu a spus că proiectul de comasare a alegerilor lansat în dezbatere de MAI arată că PDL încearcă, comic, să sporească numărul de parlamentari.