Comasarea alegerilor, o nouă „gogoriţă” a PDL

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Teme false pentru români

Comasarea alegerilor, o nouă „gogoriţă” a PDL

Politică 27 August 2011 / 00:00 366 accesări

TEMĂ FALSĂ. Aruncată pe piaţă ca o nouă soluţie salvatoare a PDL pentru reducerea cheltuielilor cu mita electorală, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare din 2012 este privită cu alţi ochi de reprezentanţii Opoziţiei. Unul dintre scepticii privind acest scenariu portocaliu este şi fostul secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor Victor Paul Dobre, care atrage atenţia că, în spatele intenţiilor de reducere a cheltuielilor, stă o „manipulare grosolană a electoratului”. „De fapt, PDL vrea ca atenţia în campania electorală să se mute de la măsurile proaste pe care le-au luat împotriva românilor: tăieri de salarii şi de pensii, reduceri de personal. În loc să fie o bătălie pe proiecte naţionale, cei de la PDL nu vor să se vorbească la negativ de ei, ci doresc ca centrul atenţiei să se mute spre aleşii locali, pe problemele locuitorilor de la sate şi oraşe, candidaţii portocalii putând, astfel, să tragă partidul după ei”. De altfel, Victor Paul Dobre a spus că subiectul comasării alegerilor va fi intens dezbătut în USL, dar, din punctul său de vedere, dacă se vor suprapune alegerile, „trebuie ca USL-ul să fie până jos, până în cel mai mic cătun. „Nu ne putem permite să avem candidaţi separaţi în nicio localitate, pentru că, astfel, vom bulversa electoratul”, a spus Dobre

NU AMÂNĂRII ALEGERILOR. Subiectul comasării alegerilor a fost abordat, vineri, şi de preşedintele PSD, Victor Ponta, care a declarat că „oportun este să avem alegeri cât mai repede, pentru că, în acest moment, este foarte clar că avem un Guvern care nu are majortate în Parlament, care tot timpul negociază, cumpără câte un parlamentar”. „Cred că cel mai important este să votăm pentru un nou Parlament şi să avem un nou Executiv. Nu, de principiu, nu este bine să uneşti locale cu generalele, pentru că nu au legătură între ele. Un parlamentar face un anumit lucru, iar un primar face altceva. Comasarea nu ţine de noi, ci de Putere. Însă, ne dorim să facem alegeri cât mai repede, pentru că este în avantajul tuturor. Numai că, am înţeles că PDL vrea să le amâne pentru 2013 sau în altă dată”, a spus Ponta, care a adăugat că cei de la PDL nu urmăresc decât să-i păcălească pe oameni. De aceeaşi părere cu Ponta a fost şi liderul liberalilor, Crin Antonescu, care a spus că această comasare a alegerilor, suprapusă cu amânarea acestora, este o nouă temă falsă a democrat liberalilor, la fel cum a fost şi referendumul de la Prezidenţiale.

ATENŢIE LA SISTEMUL ELECTORAL! În altă ordine de idei, Institutul pentru Politici Publice (IPP) le transmite partidelor parlamentare că au obligaţia de a nu ignora nemulţumirea alegătorilor în pregătirea cadrului electoral pentru anul viitor, fiind nevoie să se înceapă încă din sesiunea de toamnă dezbaterile pe un noi sistem de alegeri. În contextul discuţiilor recente din dezbaterea publică referitoare la modificarea cadrului electoral pentru 2012, Institutul pentru Politici Publice „face un apel deopotrivă pentru partidele politice să adopte decizii de modificare a legislaţiei electorale numai după o analiză obiectivă a tuturor implicaţiilor, dar şi pentru parlamentari să înceapă dezbaterile asupra modificării cadrului legal chiar din următoarea sesiune parlamentară”.



12