“Comasarea spitalelor trebuie să se facă şi cu acordul autorităţilor locale”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Managerul Spitalului de Urgenţă, dr. Dan Căpăţână:

“Comasarea spitalelor trebuie să se facă şi cu acordul autorităţilor locale”

Eveniment 03 Februarie 2011 / 00:00 646 accesări

Schimbările care au loc în sistemul de Sănătate şi care fac referire la comasarea unor unităţi sanitare trebuie să aibă loc, potrivit legii, cu o consultare a autorităţilor, este de părere managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, dr. Dan Căpăţână. Pe site-ul Ministerului Sănătăţii (MS) a fost publicată o listă cu spitalele ce ar putea fi comasate, respectiv transformate în cămine de bătrâni, SCJU urmând să preia, dacă lista se aprobă, Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud şi Spitalul de Ftiziologie Agigea. “Preluarea acestor spitale se face doar dacă doreşte Consiliul Judeţean Constanţa. Ministerul, conform Legii 95 modificate, nu poate decât să vină, să stea de vorbă cu autorităţile locale, să le sfătuiască, să le îndrume, să le explice şi să plece. Decizia aparţine Consiliului Judeţean, preşedintelui Consiliului Judeţean şi Consiliului de Administraţie”, a explicat managerul dr. Căpăţână. El a completat că MS poate să înfiinţeze şi să desfiinţeze spitale, în acest caz ministerul de resort, potrivit managerului, păstrându-şi o pârghie, la propunerea preşedintelui Consiliului Judeţean. “Probabil că se va răspunde la o comandă politică şi, dacă va fi de desfiinţat vreun spital, îl desfiinţează instant, nici nu se pune problema, pentru că iniţiativa trebuie să plece de aici”, a mai declarat managerul. Totodată, dr. Căpăţână este de părere că SCJU ar avea de câştigat prin alăturarea celor două unităţi sanitare, astfel alocându-se şi bani mai mulţi pentru acele paturi în plus.

NU S-A PROCEDAT CORECT. “Normal mi s-ar fi părut să se poartă o discuţie de către minister cu Consiliul Judeţean, să vină cu argumente pe care se le facă publice, să întrebe dacă ar fi bine dacă s-ar face acest lucru. Însă, în momentul în care o faci de pe poziţii de forţă, nu mi se pare că ar funcţiona în vreun fel descentralizarea asta. Din punctul meu de vedere, dacă se decide în Consiliul Judeţean să comasăm, nu este nicio problemă. Ar eficientiza lucrurile din punct de vedere organizatoric, nu ar mai fi atâţia directori, s-ar face licitaţii comune pentru medicamente şi materiale sanitare, s-ar crea proiecte pe o entitate care poate atrage mai mulţi bani decât un spital mic”, susţine dr. Căpăţână.

NU ERAU ÎN PLAN NOI CĂMINE DE BĂTRÂNI. Reamintim că ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat că din cele 182 de spitale 111 vor fi comasate, iar celelalte 71 vor fi transformate în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă, dar că aceste măsuri nu vor duce la disponibilizări în sistem. La Constanţa, MS a propus ca Spitalul de Recuperare Medicală Eforie Nord să treacă în subordinea Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, Sanatoriul Mangalia să fie comasat Sanatoriului Techirghiol, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa să fie unit cu Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud şi Spitalul de Ftiziologie Agigea să fie subordonate SCJU. De asemenea, Spitalul Orăşenesc Cernavodă şi Centrul de Sănătate Băneasa vor fi transformate în cămine de bătrâni. La începutul lunii ianuarie, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa propusese MS ca Spitalul Orăşenesc Cernavodă să fie comasat Spitalului Municipal Medgidia şi să devină secţie exterioară a acestuia, iar Spitalul de Ftiziologie Agigea şi Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud să fie reorganizate ca secţii exterioare ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Directorul DSPJ Constanţa, dr. Constantin Dina, propusese atunci ca Centrul de Sănătate Băneasa să fie menţinut, având în vedere că este la o distanţă apreciabilă şi de Cernavodă şi de Medgidia şi au specialişti care pot face faţă urgenţelor.

REACŢII. Aşa cum era firesc, au apărut şi reacţiile. De exemplu, sindicatul Medicilor din Bucureşti şi judeţul Ilfov “Esculap” se opune reorganizării spitalelor, susţinând că organizaţia nu a fost consultată în legătură cu reprofilarea şi comasarea unităţilor sanitare şi că nu a fost negociată niciuna dintre “acţiunile abuzive” ale MS. Totodată, reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţele Iaşi, Bihor, Braşov, Hunedoara şi Suceava, manageri ai unor spitale, dar şi liderii federaţiilor sindicale din sănătate “Solidaritatea Sanitară” şi Tesa au anunţat deja că se opun comasării şi reprofilării unor spitale şi susţin că nu au fost consultaţi la elaborarea acestui proiect. Şi la Constanţa managerii de spitale au ripostat, la fel şi autorităţile locale, dar şi reprezentanţii sindicatelor. Sindicatul “Sanitas”, filiala Constanţa a aflat de propunerile MS de pe site, potrivit vicepreşedintelui Violeta Caraivan, şi în niciun caz nu s-a pus problema de vreo consultare. “Am informat imediat toţi liderii de sindicat din cadrul spitalelor vizate şi am încercat să luăm unele măsuri. Mangalia a ripostat cu un miting de protest, la Eforie Nord s-ar fi vrut la fel, însă, într-un final, au renunţat. Agigea nu a avut nicio reacţie, iar Eforie Sud a primit vestea cu bucurie, mai ales că situaţia lor este dificilă. În general, însă, oamenii sunt foarte nemulţumiţi şi nesiguri pe ceea ce se va întâmpla”, a declarat Violeta Caraivan. Păsurile oamenilor au fost puse pe o hârtie şi înaintate Federaţiei “Sanitas” care, la rândul ei, le-a pus pe masa MS, aşa cum a mai declarat Caraivan.



12