Cercetătorii Centrului Naţional de Sănătate din oraşul francez Bordeaux insistă că utilizarea permanentă a uleiului de măsline în salate şi chiar la prăjit ar putea scădea cu 41% riscul de infarct miocardic şi alte afecţiuni cardiovasculare. În urma unei investigaţii în care au fost antrenaţi peste 8.000 de locuitori din Italia, Grecia, Spania, Marea Britanie şi Franţa, s-a constatat o incidenţă ridicată a atacurilor de cord la rezidenţii din Marea Britanie. Oamenii de ştiinţă explică acest fapt prin preferinţa britanicilor pentru grăsimile de origine animală, în timp ce locuitorii ţărilor mediteraneene s-au dovedit a fi mai sănătoşi, deoarece preferă uleiul de măsline la gătit.
Uleiul de măsline, susţin experţii, conţine o cantitate mare de grăsimi sănătoase Omega-6, ce pot preveni inflamarea vaselor de sânge şi pot contribui la scăderea tensiunii arteriale, ceea ce are un impact pozitiv asupra întregului sistem cardiovascular. În plus, stomacul uman absoarbe mai uşor uleiul de măsline decât grăsimile animale, mai spun ei în pledoaria lor pentru consumul de ulei de măsline.