Comemorarea eroilor, la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Comemorarea eroilor, la Constanţa

Justiție 14 Mai 2010 / 00:00 537 accesări

CEREMONII. 13 mai are o dublă semnificaţie pentru români: este ziua cinstirii eroilor neamului şi sărbătoarea Înălţării Domnului. La Constanţa, această zi de sărbătoare a fost marcată prin ceremonii religioase şi onoruri militare organizate la monumente din tot judeţul, ridicate în cinstea ostaşilor căzuţi în luptele din cele două războaie mondial. La ceremonia de la Cimitirul Internaţional de Onoare „Mircea cel Bâtrân”, din comuna Mircea Vodă, au participat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, primarul comunei, Dumitru Dedu, preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor, contraamiral în rezervă Marcel Dragu, comandantul garnizoanei Medgidia, colonel Marius Caloian, cadre militare, precum şi alte oficialităţi locale şi judeţene. Toţi cei prezenţi au vrut să aducă un omagiu şi să-şi arate respectul cuvenit tuturor celor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru apărarea ţării, fie că sunt români sau de alte naţionalităţi. Slujba religioasă de pomenire a eroilor a fost urmată de o acţiune de depunere de coroane de flori.

DISCURSURI. Preşedintele CJC a criticat faptul că, în prezent, instituţiile statului uită în permanenţă să-i cinstească pe puţinii supravieţuitori ai luptelor de apărare a ţării: „Nu trebuie să ne ferim să spunem lucrurilor pe nume, pentru că numai aşa vom putea să privim în ochi părinţii, bunicii şi rudele celor care au căzut pe front”, a afirmat Nicuşor Constantinescu, amintind şi de militarul român căzut la datorie, în Afganistan, în urmă cu două zile. La rândul său, Marcel Dragu a vorbit despre reabilitările de la Cimitirul Internaţional de la Mircea Vodă. Acesta a fost neamenajat mult timp, iar la bisericuţa din incinta cimitirului era doar un depozit de grâne pentru oi. Din spusele primarului Dumitru Dedu, la Mircea Vodă sunt înhumaţi aprox. 8.500 de soldaţi, de naţionalităţi diferite - români, germani, ruşi, bulgari şi sârbi care au căzut în Primul Război Mondial.

CONSTANŢA. Ziua Eroilor a fost sărbătorită şi în municipiul Constanţa, prin oraganizarea unui ceremonial militar şi religios la Monumentul Eroilor Români căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial şi la Grupul Funerar al Eroilor Revoluţiei de la 1989 din Cimitirul Central. Au depus coroane de fori cadre militare şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, printre care Mariana Belu şi Anastase Teodorescu, din partea CJC, şi Petrică Munteanu, directorul Direcţiei de Organizare Evenimente şi Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei Constanţa. Şi poliţiştii constănţeni au participat la depunerile de coroane. Alte depuneri de coroane şi jerbe de flori au mai avut loc în Mangalia, Medgidia, Năvodari şi Cumpăna.



12