Comemorarea masacrului din Srebrenica

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Comemorarea masacrului din Srebrenica

Externe 12 Iulie 2007 / 00:00 583 accesări

Circa 30.000 de persoane, printre care şi procurorul TPI, Carla Del Ponte, au fost prezenţi, miercuri, la Srebrenica, pentru a participa la comemorarea a 12 ani de la masacrul în care 8.000 de musulmani au fost ucişi de forţele sîrbe bosniace. Participanţii au sosit la bordul a peste 220 de autobuze puse la dispoziţie de organizatori, dar mulţi au venit cu maşinile personale. Supravieţuitori ai masacrului sau rude ale celor ucişi, alături de oficialităţi au mers la cimitirul Potocari din apropiere de Srebrenica, unde sînt înmormîntaţi 465 de musulmani. Cadavrele au fost identificate cu ajutorul analizelor ADN, după exhumarea lor din gropi comune din apropiere de Srebrenica. Pînă în prezent, peste 60 de gropi comune au fost descoporite. Cadavrele a 2.400 de persoane au fost înhumate la Potocari, de la inaugurarea memorialului, în 2003.

Comemorarea a fost marcată de prezenţa, pentru a doua oară consecutiv, a procurorului TPI pentru fosta Iugoslavie, Carla Del Ponte. Atmosfera a fost tensionată din cauza unei dispute între liderii politici sîrbi şi cei musulmani. Calificarea în luna februarie a masacrului de către Curtea Internaţională de Justiţie drept ”genocid” i-a determinat pe liderii musulmani bosniaci şi pe cei care au scăpat cu viaţă să ceară un statut special pentru Srebrenica şi ruperea regiunii de Republica Srpska, entitatea sîrbă din Bosnia-Herţegovina. Iniţiativa a fost criticată de comunitatea internaţională şi respinsă vehement de Guvernul sîrb bosniac. Potrivit Acordului de Pace de la Dayton, care a pus capăt conflictului din perioada 1992-1995 şi a consacrat împărţirea ţării în două entităţi, Federaţia Croato-Musulmană şi Republica Srpska, Srebrenica a fost inclusă în cea din urmă.

Autorii morali ai masacrului din Srebrenica, cel mai mare ce a vizat populaţia civilă în Europa de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, foştii lideri politici şi militari ai sîrbilor bosniaci, Radovan Karadzic şi Ratko Mladic, sînt căutaţi de la inculparea lor de TPI, în 1995, pentru genocid.

Taguri articol


12