Mare atenţie de la cine şi ce cumpăraţi pe plajă pentru că pericolele vă pândesc la tot pasul. Deşi accesul pe plajă al fotografilor care vă îmbie să faceţi poze cu tot felul de animale exotice şi al comercianţilor ambulanţi este strict interzis încă din 2009, aproape nimeni nu ţine cont de lege. Comercianţii ambulanţi care străbat plajele litoralului vânzând tot felul de produse alimentare creează disconfort, lăsând impresia de talcioc pe nisip, dar vă pun şi viaţa în pericol. „Nu daţi banii pe prostii, luaţi banane la copii”, „Nămol de la Techirghiol şi piatră de baie avem!”, „Mere glazurate de vânzare!” „Porumb fiert avem! Cine mai doreşte, cine mai pofteşte?” şi alte astfel de lozinci nu sunt altceva decât o nouă formă de cerşetorie pe plajă şi o sursă de boli digestive pentru cei ce nu pot rezista tentaţiilor. Şi asta pentru că nimeni nu ştie în ce condiţii au fost preparate produsele respective. Comercianţii nu au avize pentru vânzarea produselor care sunt manipulate şi cu mâinile nespălate, iar condiţiile de păstrare... cele pe care le ştiţi: în soarele puternic, la temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Cei mai sensibili sunt, bineînţeles, copiii, iar, pe litoral, nu există vară fără cazuri de enterocolite sau toxiinfecţii alimentare în rândul celor mici.
NĂMOLUL = BOLI DE PIELE Niciun produs vândut direct la cearceaf nu este ceea ce pare a fi. Nămolul, spre exemplu, poate fi mult mai periculos decât orice fel de mâncare stricată. Ceea ce se comercializează pe plajă este, de fapt, nămol folosit (rezidual) care poate provoca afecţiuni dermatologice severe. Mult-vânduta piatră ponce nu este altceva decât o bucată de BCA bine tăiată şi şlefuită. Nu vă miraţi dacă, la contact cu apa, se „topeşte”! Atenţie mare şi la gogoşi! Căldura extremă alterează produsul respectiv, iar pericolul este şi mai mare dacă sunt umplute cu cremă.
POLIŢIA, ÎN ACŢIUNE Pe 23 iunie, jandarmii Grupării Mobile „Tomis” Constanţa au efectuat controale pentru a-i depista pe „infractorii” de pe plaje. Au fost verificaţi 65 de comercianţi ambulanţi şi sancţionaţi cu amenzi de 70.000 de lei. Potrivit jandarmilor, ambulanţii au apărut pe plaje încă de la 1 mai, odată cu primii turişti. Cei amendaţi vindeau de la pufuleţi, nămol şi scoici, până la porumb fiert şi gogoşi. „Pentru siguranţa turiştilor şi, în special, pentru evitarea neplăcerilor pe timpul vacanţei petrecute pe litoralul Mării Negre, Jandarmeria Română sfătuieşte cetăţenii să anunţe cel mai apropiat echipaj de ordine publică dacă observă persoane care au un comportament antisocial. Pentru solicitări, cetăţenii pot apela non-stop numărul unic de urgenţe 112”, se arată într-un comunicat al Grupării Mobile „Tomis” Constanţa.