Românii au început să se pregătească pentru Sărbătorile de iarnă, produsele preparate din carne de porc fiind în topul preferinţelor. Însă nu toată lumea dispune de timpul necesar pentru a se aproviziona încă de pe acum. Persoanele care vor lăsa cumpărăturile pe ultima sută de metri riscă să cumpere carnea de porc mai scumpă. Deşi producătorii nu au anunţat scumpiri la preţul cărnii de porc pentru perioada sărbătorilor, comercianţii sunt cei care vor dicta preţurile. „Dacă vor apărea diferenţe la raft, acestea vor fi de maximum 4%, dar nu din partea producătorilor, ci a comercianţilor”, a explicat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu. De părere că românii nu trebuie să se sperie că Sărbătorile de iarnă vor aduce majorări de preţuri este şi preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz. “Eu cred că porcul nu va trece peste 8,5 lei + TVA pe kilogram. Este posibil ca, pentru anul următor, preţurile să se menţină la acest nivel”, a declarat Caruz. Potrivit lui Dragoş Frumosu, preţurile au stagnat pentru că vânzările au scăzut, iar producătorii şi procesatorii au avut profit zero, în ultimul an. De asemenea, el e de părere că scumpiri la carnea de porc nu vor surveni decât după jumătatea lunii februarie, pentru că în ianuarie vânzările sunt mai slabe. “Dacă ţinem cont de faptul că, anul acesta, au crescut de vreo două-trei ori preţurile la combustibil, energie electrică şi termică şi de producătorii care folosesc combustibil lichid şi păcură în procesul de obţinere a aburului şi a apei calde, ar fi nişte ajustări de preţuri care, de regulă, se fac”, a mai spus Frumosu.