Chiar dacă aderarea europeană ar fi trebuit să însemne şi o creştere a siguranţei alimentare, mai ales că ţara noastră a trecut în ultimii ani prin tot ce se putea mai rău din perspectivă veterinară, de la gripa aviară la pesta porcină, România demonstrează că se poate şi altfel. După ce porcul de Crăciun al ţăranului a arătat de atîtea ori că nu se mai teme de legile europene, iar marile firme din sectorul alimentar au primit amînări peste amînări pentru a se alinia cerinţelor de la Bruxelles, nu este de mirare că puţini sînt micii comercianţi care mai pun preţ pe ideea de comerţ civilizat. Păsuiţi în ultimii doi ani de la respectarea normelor europene, se pare că acum comercianţii vor primi un nou răgaz din partea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). În pofida mult trîmbiţatei campanii de înregistrare veterinară a producătorilor care comercializează lapte, brînză, carne, ouă sau peşte, Ordinul 111/2008 emis de ANSVSA va fi modificat. Aşa se face că, deşi de la 1 februarie, toţi comercianţii ar fi trebuit să vîndă aceste produse în noi condiţii, etichetate corespunzător şi în spaţii dotate cu apă potabilă, canalizare, aparatură şi utilaje speciale, doar foarte puţini s-au înregistrat. „Acest ordin ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 februarie, dar ştiu că sînt discuţii pentru modificarea lui. Chiar vineri (30 ianuarie - n.r.) a fost întrunită o comisie pe această temă la ANSVSA, aşa că aşteptăm să vedem ce se va întîmpla. Toţi comercianţii au obligaţia să se înregistreze pentru a-şi putea vinde produsele, cu taxele şi condiţiile respective”, a declarat directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, dr. Grigore Mertoiu. Ameninţaţi cu interdicţia de a-şi mai putea vinde produsele, comercianţii vor scăpa pînă şi de controalele inspectorilor veterinari. “Nu putem face niciun control în pieţe pînă cînd nu primim precizări complete”, a mai afirmat Mertoiu. Conform Ordinului 111/2008 al ANSVSA, pentru a putea comercializa produsele în pieţe, prin vînzare directă sau cu amănuntul, producătorii vor fi obligaţi să se autorizeze şi să respecte normele europene de ambalare, igienă şi etichetare. Cei care vînd direct vor scoate din buzunare 10 lei, în vreme ce comerţul cu amănuntul se taxează cu pînă la 500 de lei. Această prevedere trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie, dar ANSVSA a prelungit cu o lună termenul, pentru a derula o campanie de informare printre producători şi a le da acestora mai mult timp să se înregistreze.